5 MOTIVE pentru care NU trebuie sa obligi copilul sa manance

/ / Modificat: 2019-08-28
5 MOTIVE pentru care NU trebuie sa obligi copilul sa manance

Nevoile nutritionale ale fiecarui individ, indiferent de varsta lui, sunt diferite. Pofta de mancare nu poate fi stabilita in functie de varsta sau sex, deoarece copiii nu sunt toti la fel de activi, deci nu ar trebui sa manance toti la fel.

Fiecare copil este o lume, este unic in felul sau de a manca, in apetitul sau, in nevoile sale nutritive. Potrivit studiului "Mai sunt doar trei muscaturi" realizat la Universitatea din California, 85% dintre parinti sau ingrijitori ii obliga pe cei mici sa manance tot din farfurie. Prin urmare, nu este bine sa compari ceea ce mananca copilul tau cu ceea ce mananca prietenii lui. Doar el stie cantitatea de mancare de care are nevoie.

Motive pentru a nu obliga copiii sa manance

Pornind de la aceasta baza, este foarte dificil sa stabilesti cat de mult ar trebui sa manance micutul tau, dar ceea ce este mult mai importanta este ca niciodata, un copil NU trebuie obligat sa manance, potrivit nutritionistei Carlota Reviriego.

1. A forta un copil sa termine mancarea care i se pune pe farfurie inseamna sa-l fortezi sa manance mai mult decat are nevoie. Se poate intampla sa manance ceva cu pofta, dandu-ti senzatia ca i-a fost foame, desi nu era asa. De aceea, este bine sa-l asculti si sa-i respecti deciziile.

2. Prin obligarea micutului sa manance faci din ora de masa o ora de tortura zilnica, astfel incat copilul isi va dori tot mai putin sa vina la masa si va avea tot mai putina rabdare, afectand si relatia parinti - copil.

3. Daca faci din momentul "mesei" un moment neplacut poate afecta conotatiile sociale ale actului in sine si poate afecta modul de relationare si socializare ale copilului.

4. Obiceiurile alimentare sunt stabilite in copilarie, iar a-l forta pe cel mic sa termine tot din farfurie inseamna stabilirea unor obiceiuri necorespunzatoare. Il faci sa-si ignore instinctele si il indemni sa stabileasca o rutina foarte nesanatoasa, sa manance tot si asta ar putea fi primul pas spre obezitate.

Cele mai recente studii stabilesc ca excesul de greutate incepe sa apara in copilarie, iar din ce in ce mai multi micuti sunt afectati de acest lucru.

5. Cand obligi copilul sa manance, el presupune ca este normal ca o alta persoana sa ia decizii cu privire la corpul sau, invatandu-l ca nu el este cel care decide.

Ba mai mult, ii limitezi autonomia, ceea ce il incetineste atunci cand ia decizii cu privire la dieta lui, acoperind si reprimand semnalele de satietate ale propriului corp, favorizand din nou excesul de greutate si deschizand calea spre obezitate.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti observi copilul, sa ii oferi portii adecvate si sa respecti faptul ca nevoile lui pot varia de la o zi la alta. Daca alimentatia este sanatoasa, cu alimente cu aport nutritiv ridicat, copilul tau va sti cat este necesar sa manance.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obligare copil mancare Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre