Cum ii poti incuraja pe copii sa manance legume

/ / Modificat: 2024-04-27
Cum ii poti incuraja pe copii sa manance legume

 

In calitate de parinte, provocarea de a-i face pe copii sa manance o varietate de alimente pare sa fie fara sfarsit. Nu este neobisnuit ca cei mici sa devina pretentiosi la mancare pe masura ce descopera gusturi, texturi, consistente si mirosuri noi. Probabil ca i-ai spus copilului tau de mai multe ori decat poti numara: "Te rog, mananca-ti legumele!". In ciuda eforturilor tale persistente, copilul cel mic lasa intotdeauna neatinse cele mai nutritive alimente. Din fericire, exista modalitati prin care poti incorpora mai multe legume prietenoase cu copiii in dieta copilului dumneavoastra fara dureri de cap! 

De ce legumele sunt importante pentru copii

Legumele sunt vitale pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Consumul adecvat de legume ofera nutrienti esentiali de care copiii au nevoie pentru a ramane puternici si sanatosi. Legumele si fructele ofera vitamine, minerale si fibre esentiale care sunt necesare pentru o crestere sanatoasa si dezvoltarea creierului. Includerea diferitelor fructe si legume si incurajarea copiilor de a "manca curcubeul" este o modalitate excelenta de a creste expunerea lor la produse noi si de a promova alegeri nutritive de timpuriu.

Cum sa-i faci pe copii sa manance legume

Cei mai multi parinti cunosc importanta de a-si face copiii sa consume fructe si legume in cantitati adecvate, dar a-i face sa manance aceste alimente este o alta poveste! . Legumele pot fi adesea un cosmar pentru mancatorii pretentiosi, dar exista o varietate de modalitati de a combate acest lucru:

Expune-i la diferite legume

Cel mai bine este sa incepi sa iti expui copiii la o varietate de legume cat mai curand posibil. Cand copilul are 6 luni, este indicat sa introduci alimente solide, asa ca asigura-te ca incluzi piureul de legume in aceste prime experiente. Desigur, expunerea copilului la legume de timpuriu nu garanteaza ca le va iubi mai tarziu in viata. De cate ori i-ai spus copilului tau mic: "Dar tu adorai mazarea cand erai mic!"?

Ia presiunea de pe tine

Atunci cand ii expui pe cei care nu sunt pretentiosi la legume, nu pui prea multa presiune asupra lor. Spunandu-i copilului ca nu poate parasi masa pana cand nu mananca tot broccoli s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta modalitate de a creste consumul de legume. Cel mai bine este sa iti amintesti ca, in calitate de parinte, tu oferiti masa, ora si locul mesei, iar copilul decide daca mananca sau nu.

Model de alimentatie sanatoasa pentru ei

O alta modalitate de a-l face pe copilul tau mic sa manance mai multe legume este sa consumi legume in propria ta dieta. Copiii modeleaza adesea comportamentele parintilor lor, asa ca practicarea a ceea ce predai ii poate incuraja sa incerce alimente noi. Data viitoare cand vine vorba de cina, nu uita sa mananci si tu legume atunci cand le pregatesti copiilor tai.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incurajare copii Legume alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre