Testul paharului, metoda de care trebuie sa stie toti parintii. Poate chiar sa salveze viata unui copil

/ / Modificat: 2022-07-01
Testul paharului, metoda de care trebuie sa stie toti parintii. Poate chiar sa salveze viata unui copil

Febra este un simptom frecvent la copii, atat la cei mici, cat si la cei mari. De cele mai multe ori, nu este cazul sa ne facem griji, insa in functie de alte simptome care apar, febra poate fi un semn care sa ne trimita de urgenta la medic cu cei mici, atrage atentia medicul pediatru Mihai Craiu, care le sugereaza parintilor sa faca un test simplu, care poate chiar face diferenta intre viata si moarte, in cazurile grave.

Episoadele de febra sunt frecvente in cazul copiilor, mai ales in primii ani de viata. Ea poate aparea ca prim simptom al unei infectii sau ca o reactie a organismului la o situatie dificila. Multi bebelusi fac temperatura in perioadele de eruptie dentara, iar acest lucru este ceva cat se poate de obisnuit. Este o reactie fireasca a corpului, la fel si atunci cand febra anunta ca micutul se lupta cu o infectie sau cu o viroza. Temperatura crescuta a corpului este, de obicei, primul semn ca este ceva in neregula cu copilul. La o zi sau chiar doua de la debutul febrei pot aparea si alte simptome, in functie de care vom merge cu copilul la medicul pediatru si ii vom administra tratamentul corespunzator.

Febra insotita de eruptii pe piele, un semnal de alarma

Daca in unele cazuri febra este un simptom banal, care nu ar trebui sa ne ingrijoreze, mai ales daca nu este foarte mare, exista si situatii in care febra poate prevesti o afectiune grava, precum meningita sau septicemia, atrage atentia medicul pediatru Mihai Craiu, intr-o postare pe Facebook.

Atunci cand copilul cu febra are si o eruptie pe piele, este momentul sa mergeti la medic. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, pentru ca acest lucru ii poate salva viata copilului. Mai mult, parintii au la dispozitie o metoda eficienta si rapida sa-si dea seama daca micutul este in pericol real sau nu.

Testul paharului, o metoda pe care ar trebui sa o cunoasca toti parintii

Practic, aveti nevoie de un pahar de sticla, transparent. Apasati cu paharul pe eruptiile rosiatice de pe pielea copilului. Daca acestea nu dispar si sunt in continuare vizibile atunci cand presati pielea cu sticla paharului, trebuie sa mergeti de urgenta la medic, deoarece poate fi vorba de meningita sau septicemie.

Alte simptome care pot aparea sunt: durerile de cap, sensibilitatea la lumina, varsaturi, potrivit medicului specialist.

„Cand un copil are febra si apar pe corpul lui mici pete (de culoare rosie sau visinie) care NU dispar atunci cand apasam cu un pahar de sticla pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav... de obicei meningita sau septicemie. Daca un copil febril face brusc o eruptie pe piele este un motiv serios ca sa va sfatuiti imediat cu medicul dvs. Daca exista si durere intensa de cap, varsaturi in jet, fara motiv, daca este deranjat de lumina copilul dvs sau daca ii bombeaza fontanela (partea moale de langa crestetul capului la sugari) atunci trebuie sa sunati la 112. Sau sa mergeti imediat la spital. Testul paharului poate face diferenta dintre viata si moarte, in unele cazuri grave. Nu numai la copil... Febra fac toti copiii mici cand racesc. Eruptie au putini, iar eruptie care NU dispare la testul paharului au foarte putini. Acestia trebuie sa ajunga imediat la medic”, a transmis medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra copii Febra la copii

Articole recomandate

Citeste si despre