De ce apare febra la copii fara alte simptome. Principalele cauze

/ / Modificat: 2023-04-02
De ce apare febra la copii fara alte simptome. Principalele cauze

Febra este un simptom, nu o boală. Febra este o alarmă pe care organismul o are pentru a ne avertiza că există un proces infecțios de origine virală sau bacteriană.

Febra fără cauză aparentă este atunci când temperatura corpului unui copil crește peste 38 de grade Celsius (100 de grade Fahrenheit) și, atunci când este evaluată de pediatru, nu există o cauză aparentă pentru creșterea temperaturii.

Dar este necesar, de asemenea, să existe o febră cu o evoluție de cel mult 72 de ore și să nu existe alte simptome care să însoțească febra, cum ar fi infecții respiratorii, gastrointestinale, renale sau alte infecții, pentru a fi considerată "febră fără cauză aparentă". Aceasta este cunoscută și sub denumirea de "febră fără sursă" (FSF).

Caracteristicile tabloului clinic:

- Temperatura corpului mai mare de 38°C (temperatura normală: 36-37,5°C).

- Nu mai mult de 72 de ore de evoluție. În general, când febra durează mai mult de 72 de ore, cauza este bacteriană. 

- Nu există alte simptome care însoțesc febra și care ar putea indica o patologie specifică. De exemplu: otită, infecții respiratorii, infecții urinare, etc.

Care sunt copiii care au mai multe șanse să prezinte febră fără alte simptome?

Această "febră fără cauză aparentă" apare de obicei cel mai frecvent între 3 și 36 de luni, ceea ce îngrijorează foarte mult părinții, tocmai pentru că este vorba de un copil atât de mic.

Statisticile arată o frecvență de 15 până la 25 la sută ca motiv de consult medical și pot exista între 4 și 6 episoade pe an, în creștere la copiii care frecventează creșe, grădinițe sau școli.

În ceea ce privește sexul, nu există o preponderență, putând afecta în egală măsură băieții și femeile. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra copii Febra la copii

Articole recomandate

Citeste si despre