Febra la bebelusi si copii – cand devine motiv de ingrijorare

/ / Modificat: 2021-09-16
Febra la bebelusi si copii – cand devine motiv de ingrijorare

Febra la bebelusi si la copii apare destul de frecvent, fiind una dintre problemele cu care parintii se confrunta cel mai des. In mod normal, temperatura corpului trebuie sa fie de aproximativ 37 de grade Celsius. Se poate ca temperatura sa fluctueze pe durata zilei, fiind influentata de mai multi factori, printre care varsta si nivelul de activitate. Atunci cand temperatura intrarectala la copii este mai mare de 38 de grade Celsius, inseamna ca este vorba despre febra.

Este bine de avut in vedere faptul ca febra reprezinta un semnal natural pe care organismul il transmite atunci cand lupta cu infectiile. In cele mai multe dintre situatii, atunci cand febra este mare, cauza o constituie o infectie virala. Febra mare poate sa fie insa si o consecinta a unei reactii alergice, a administrarii anumitor medicamente sau vaccinuri. Chiar daca o temperatura mare reprezinta un motiv de ingrijorare destul de serios, cauza acesteia nu este mereu severa si se poate sa revina la o valoare normala in decurs de trei – patru zile.

Cele mai frecvente cauze ale febrei la bebelusi si copii

Trebuie mentionat ca febra nu este o boala in sine. Ea se manifesta ca o forma de reactie a organismului atunci cand exista infectii, leziuni sau inflamatii. De fapt, febra chiar este considerata un semn pozitiv al faptului ca organismul isi activeaza sistemul imunitar si ca lupta astfel cu agentii patogeni. Globulele albe sunt stimulate si ataca atat bacteriile, cat si virusurile, distrugandu-le. Se poate ca febra sa nu dureze pentru mult timp, situatie in care avem de-a face cu febra acuta. Se considera ca febra este cronica atunci cand durata acesteia depaseste doua saptamani.

De cele mai multe ori, febra acuta este o consecinta a infectiilor respiratorii care sunt generate de un virus. Este cazul copiilor care racesc sau care se imbolnavesc de gripa. De asemenea, poate sa fie vorba despre gastroenterita, o infectie a tractului digestiv determinata de un virus. Febra acuta poate fi provocata si de unele infectii bacteriene, asa cum este cazul celor care apar in general la nivelul urechii, ca de exemplu otita medie. Pneumonia, infectiile sinusale si cele ale tractului urinar pot sa genereze si ele febra acuta. Febra cronica apare de cele mai multe ori din cauza infectiilor virale prelungite si a celor care recidiveaza, precum si din cauza unor boli infectioase asa cum sunt hepatita, sinuzita, infectiile cardiace sau tuberculoza.

Febra la copii – cand este necesar consultul medicului pediatru?

Exista cateva situatii in care febra la copii trebuie sa va ingrijoreze suficient incat sa mergeti cu copilul la medicul pediatru pentru un consult:

  • daca cel mic nu a depasit varsta de sase luni, iar febra este mai mare de 38 de grade Celsius;

  • daca a implinit deja sase luni, iar febra depaseste 39 de grade Celsius;

  • daca nu a implinit inca doi ani si daca febra dureaza mai mult de trei zile, precum si daca febra dureaza mai mult de cinci zile, indiferent de varsta copilului;

  • daca febra nu scade de la 40 de grade Celsius in urmatoarele doua ore dupa administrarea de antipiretice, indiferent de varsta copilului;

  • daca in afara de febra apare si roseata pe corp;

  • daca febra de 39 de grade Celsius a copilului nu scade la o zi sau doua dupa adminsitrarea unui vaccin pentru imunizare.

Diagnosticarea febrei la bebelusi si copii

Este important sa va prezentati cat mai repede cu copilul la medicul pediatru pentru un consult de specialitate si pentru un diagnostic in situatia in care, pe langa febra, copilul nu mananca si nu bea apa, nu se joaca, este greu de trezit, somnoros si iritabil. Starea de sanatate a bebelusului sau a copilului trebuie evaluata si daca apar dificultati in a-si misca o parte a corpului, daca apar dificultati de respiratie sau daca apare durere severa la nivelul urechii sau al capului.

La nou – nascuti si la copiii cu varsta mai mica de trei luni este nevoie de spitalizare pentru a recolta probe de urina si de sange, pentru punctie lombara sau pentru radiografie pulmonara. Daca este vorba despre copii cu varsta mai mica de trei ani, iar simptomele sugereaza prezenta unei infectii, de asemenea, va fi nevoie de analize de urina si sange, precum si de examinare fizica. La copiii mai mari de trei ani, analizele sunt necesare in cazul in care exista simptome care anunta o afectiune anume.

Pentru a afla rapid si precis temperatura bebelusului sau a copilului dumneavoastra, o alternativa foarte buna este utilizarea unui termometru non contact. Acest termometru dispune de tehnologie moderna de masurare in infrarosu, ceea ce inseamna ca poate indica temperatura corporala chiar si de la distanta de 3 – 7 cm de piele.

Sfaturi pentru a trata febra acasa

In afara tratamentului medicamentos pe care medicul il poate recomanda in urma diagnosticarii, exista si anumite masuri pe care le puteti lua pentru a trata acasa febra bebelusului sau a copilului. De exemplu, se recomanda sa nu infofoliti copilul si sa nu ii faceti frectie cu alcool sau baie cu apa rece, pentru ca pot sa apara efecte adverse grave. Preveniti deshidratarea si asigurati-va ca cel mic se odihneste suficient, faceti-i baie cu apa calaie – nu calda, imbracati-l cu haine din bumbac si subtiri.

Se recomanda sa hraniti copilul daca are pofta de mancare si sa il supravegheati constant de-a lungul noptii. Nu administrati Paracetamol bebelusilor mai mici de doua luni si nici aspirina copiilor sub 16 ani. Copiilor sub trei luni nu li se va administra ibuprofen, la fel si in cazul copiilor cu astm.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra bebelusi Febra copii Temperatura copii

Articole recomandate

Citeste si despre