Cum ajuta, de fapt, febra copilul bolnav. De ce nu trebuie administrate antitermice in orice conditii

/ / Modificat: 2023-02-02
Cum ajuta, de fapt, febra copilul bolnav. De ce nu trebuie administrate antitermice in orice conditii

Febra a devenit o „sperietoare” pentru parinti, care se grabesc, de multe ori, sa administreze medicamente antitermice copiilor. Unii o fac chiar si preventiv, fara sa realizeze ca, astfel, impiedica sistemul imunitar al celor mici sa isi faca treaba. O spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Ce se intampla in corpul copiilor cand fac febra

Febra in sine este necesara, spune dr. Mihai Craiu, intr-un podcast „Crestem Mari”.

„Trebuie sa se intample acolo o crestere a temperaturii pentru ca vanarea musafirilor nepoftiti sa se desfasoare mai repede. Putem sa ne imaginam un exercitiu uitandu-ne ce se intampla cand punem un vas cu ciorba pe foc si la cum incep sa se miste mai repede toate particulele in lichid. Asa se intampla si cu sistemul imun: pe masura ce facem febra, creste viteza cu care anticorpii sunt atrasi in focarul inflamator si cu care leucocitele vin acolo si eventual mai mananca bacterii”.

Cand dam antitermice unui copil

Administrarea de medicamente antitermice la copii poate fi o adevarata capcana, care mai repede zadarniceste felul in care organismul raspunde la inflamatii, pe termen lung.

„Uneori parintii nici nu asteapta sa faca copilul febra. Cand a inceput sa stranute, sa tuseasca, primeste preventiv unul dintre antitermicele cunoscute. Exista, intr-adevar, un subgrup foarte mic de copii cu risc de convulsii febrile (...) la care e rational sa fim un pic mai ingrijorati. Altfel, zic toate ghidurile ca trebuie sa administram antitermic copilului daca a depasit 38.5 si are un inconfort. Daca copilul se joaca pe tableta, topaie, danseaza sau ne canta, il las in pace cu 38.5. Nu-i fac nimic, eventual ii mai dau o haina jos. Al doilea lucru; sunt copii care la 38 sunt complet flescaiti, ii doare capul, nu mai mananca, sunt cu dureri de muschi, oase. Evident, acestor copii trebuie sa le dam medicatie specifica. Eu ca doctor ii spun unui parinte despre doza potrivita pentru copilul lui si il indemn sa ia decizia privind copilul”, spune dr. Mihai Craiu, subliniind ca nu doar parintii, ci si corpul medical este la fel de usor de blamat in ultimii ani pentru excesul de doctorii pe care il primesc copiii.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antibiotice copii Febra copii Administrare medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre