Sughitul bebelusului

/ / Modificat: 2012-04-16
Sughitul bebelusului

In primele sale luni de viata, bebelusul tau va sughita cu siguranta la intervale regulate. Acest lucru se intampla cel mai adesea dupa ce bebelusul este hranit. Acest lucru este normal si nu ai de ce sa teingrijorezi, mai ales ca sughitul la bebelusi nu se simte la fel ca la adulti.

Desi pare dureros atunci cand se intampla unui bebelus, nu este deloc dureros. Este sigur insa ca nu trebuie sa incerci aceleasi metode pe care le aplici in cazul tau atunci cand vrei sa te opresti din sughitat.

In primele luni de viata, daca bebelusul tau sughita dupa fiecare masa, cauza ar putea fi aceea ca primeste prea multa hrana. Incearca sa-l hranesti mai des si in portii mai mici. Nu-l forta niciodata pe cel mic sa manance mai mult decat vrea.

Nu intarzia orele obisnuite de masa doar pentru ca bebelusul tau sughita. Sughitul nu are nici o legatura cu masa si, mai mult decat atat, faptul ca bebelusul este hranit l-ar putea ajuta sa scape de sughit. 

Sughitul in burtica mamei

Sunt foarte multe sanse ca fiecare mamica sa-si fi simtit bebelusul sughitand inca de cand acesta era in burtica. Studiile au aratat ca sughitul fatului poate aparea inca din a 6-a saptamana de la conceptie. Cu toate acestea, mama nu le poate simti decat in al doilea trimestru de sarcina.

Sughiturile bebelusului se simt ca niste miscari ritmice sau ca un mic spasm in stomac si se pot repeta din cand in cand sau chiar de mai multe ori pe zi, in fiecare zi (exista si bebelusi care nu sughita deloc pe tot parcursul sarcinii).

Sughitul la bebelusii nenascuti
nu provoaca o senzatie la fel de neplacuta ca in cazul adultilor. Lor nu le provoaca discomfort. Unii specialisti sunt chiar de parere ca sughitul este benefic pentru bebelus pentru ca il ajuta sa detensioneza presiunea pe care o simte in plamani si organe.

Daca bebelusul tau sughita atunci cand esti la un examen prenatal, ii poti auzi sughitul la un aparat Doppler.


Ce se intampla cand sughita bebelusul?

Sughitul apare atunci cand diafragma (muschiul care ajuta respiratia) se contracta fortat. Motivul pentru care bebelusii sughita mai mult decat adultii nu este cunoscut.

Cea mai probabila cauza a sughitului la bebelusi este imaturitatea organelor lor interne. Pe masura ce bebelusul tau creste si se maturizeaza, sughitul se va reduce in intensitate si frecventa. Cel mai adesea, dupa varsta de un an, sughitul apare la cei mici ca si la un adult.

Reprizele de sughit pot dura de la un minut pana la jumatate de ora sau chiar o ora, dar nu vor face nici un rau bebelusului tau.
 

Picatura de suc de lamaie

Administrarea unei picaturi de suc de lamaie este o metoda clasica, insa nu mereu are succes. Ai in vedere ca sucul de citrice (in special cel de lamaie) este agresiv cu stomacul si nu este recomandat bebelusilor sub opt luni.

Daca bebelusul pare ca mai vrea sau mai cere suc de lamaie, ia in considerare ca organismul sau ar putea avea nevoie de mai multa vitamina C.
 

Sfaturile specialistilor

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru bebelusul tau este sa ai rabdare pentru ca sughitul sa treaca de la sine si sa incerci sa-i distragi atentia atunci cand acesta este mai persistent.

Daca ti se pare ca reprizele de sughit ale bebelusului tau sunt foarte dese sau acestea sunt insotite de voma si iritabilitate trebuie sa anunti medicul.
 

Ce spun mamicile despre sughitul bebelusului

Multe mamici au gasit ca solutie pentru alinarea sughitului bebelusului punerea lui la san. Se pare ca trece de fiecare data. O alta solutie la fel de des utilizata este sa nu faci nimic, sa astepti sa treaca, poate doar sa ii dai un lichid.

O mamica spune ca la fetita ei in varsta de trei luni si jumatate functioneaza o jumatate de lingurita de suc de portocale, in loc de lamaie.

Unele mamici au observat curiozitati cum ar fi ca bebelusul, daca sughita o data intr-o zi, atunci sughita toata ziua: ii trece, dar dupa cateva ore iar incepe, iar fenomenul se repeta de 3-5 ori in ziua respectiva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sughitul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre