Sughitul la bebelusi: de ce apare si cand poate deveni periculos

/ / Modificat: 2021-08-14
Sughitul la bebelusi: de ce apare si cand poate deveni periculos

Bebelusii sunt capabili sa sughita inca din uter. Prin urmare, este de asteptat ca dupa nastere, bebelusul sa sughite. Exista insa bebelusi care sufera de adevarate reprize de sughit, iar parintii nu stiu cum sa-I ajute sa scape de acesta.

Este important de mentionat ca sughiturile nu le cauzeaza micutilor dureri sau stari de disconfort. Multi copii pot dormi fara probleme in timpul unui atac de sughit. cauzeaza niciun rau sau durere nou-nascutului. Multi copii continua sa doarma fara probleme in timpul unei reprize de sughit. 

Ce este sughitul

Pentru inceput, este important sa intelegi ce este sughitul. Sughitul apare in momentul in care diafragma se contracta in mod repetat, involuntar si brusc.Diafragma muschiul care separa plamanii de abdomen si datorita caruia putem respira. Cand respiram, diafragma se misca in sus si in jos, ceea ce le permite plamanilor sa se goleasca si sa se umple de aer.

Cand apar sughiturile, in loc sa inhalam aerul, il expiram. In acelasi timp, corzile vocale se inchid, favorizand sunetul caracteristic al sughitului.

De ce apar sughiturile la bebelusi?

Exista numeroase teorii referitoare la motivele pentru care apare sughitul in cazaul bebelusilor. Expertii sustin ca imaturitatea sistemului nervos si digestiv este motivul principal. De asemenea, hranirea poate determina aparitia spasmului diafragmei, in special cand mananca sau bea prea repede si inghite o cantitate mare de aer.

1. Sughitul cauzat de imaturitatea sistemului nervos al bebelusului

Sistemul nervos controleaza orice muschi din corpul uman. Iritatiile nervului frenic si ale nervului vag pot provoca miscari nedorite ale diafragmei.

Sughitul este mai frecvent in cazul copiilor nascuti prematur. De asemenea, sughitul apare mai frecvent in cazul bebelusilor de pana in 6 luni. Asta, deoarece sistemul nervos al bebelusului este imatur.

2. Sughitul cauzat de imaturitatea sistemului digestiv al bebelusului

Imaturizarea sistemului digestiv al bebelusului poate duce la aparitia sughitului din cauza:balonarii, utilizarea anumitor suzete sau biberoane, reflux gastroesofagian, modificari ale temperaturii gastrice (consum de lichide prea reci sau prea calde) si a celor corporale, anxietate, stres emotional.

Cum poti elimina sughitul bebelusului

Sughitul nu este suparator pentru bebelus. Desi acesta face miscari bruste cand sughita, nu simt disconfort. In plus, bebelusii adorm inainte de a le trece sughitul si rareori plang din cuza acestuia.

Pentru a preveni aparitia sughitului este recomandat sa iti hranesti bebelusul atunci cand acesta este calm si inainte de a fi prea flamand. Astfel va manca mai incet si nu vei inghiti atat de mult aer. Daca il alaptezi este important sa te asiguri ca prinde sanul bine, iar daca il hranesti cu biberonul alege o tetina potrivita varstei bebelusului pentru a nu inghiti prea mult lapte odata.

Daca sughitul apare in timp ce bebelusul inca mananca, schimba-i pozitia. Cel mai bine este sa-l tii in pozitie verticala. Il poti bate usor pe spate pentru a se linisti.

Un alt remediu este sa-i oferi suzeta, astfel incat atunci cand suge sa se relaxeze si in acest fel sa I se relaxeze si diafragma.

Lasa-l sa se odihneasca dupa ce manca si evita miscarile bruste. Nu il legana si nu zgaltai pe genunchi in incercarea de a-l linisti. Aceste miscari bruste nu ajuta la trecerea sughitului.

In momentul in care sughitul dureaza mai mult de 48 de ore este important sa te adresezi medicului.

Ce sa NU faci cand bebelusul sughita

  • NU il speria

  • Nu ii da apa daca nu a ajuns la varsta necesara pentru a bea apa plata

  • NU il tine de nas pentru a-i opri respiratia, in speranta ca va scapa de sughit. Acest gest este deosebit de periculos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sughitul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre