Legatura dintre sughit si dezvoltarea creierului la bebelus

/ / Modificat: 2024-03-13
Legatura dintre sughit si dezvoltarea creierului la bebelus

 

Sughitul poate fi iritant chiar si pentru adulti. Apar de nicaieri si nu se opresc prea mult timp! Acum, imagineaza-ti ca esti un bebelus, nou in corpul si in mediul in care te afli, sughitul nu va fi si mai confuz si mai enervant? Un bebelus este prea mic pentru a sti ce se intampla atunci cand are sughit. Acest lucru ii poate face sa se simta agitat sau chiar sa planga.

Clinica Mayo defineste sughitul ca fiind contractii involuntare ale diafragmei, care este muschiul care separa pieptul de abdomen. Acesta joaca un rol vital in a te ajuta sa respiri. Atunci cand avem un sughit, diafragma se contracta si, la fiecare contractie, are loc o inchidere brusca a corzilor vocale, ceea ce produce sunetul caracteristic de "sughit". Este unul dintre primele obiceiuri pe care le deprindem. De fapt, si fetusii din pantecele mamei sughita!

Sughitul si dezvoltarea creierului

Cand un copil se naste, circuitele corpului sau care proceseaza senzatiile corporale nu sunt complet dezvoltate. Dezvoltarea si stabilirea acestor retele sunt etape cruciale pentru nou-nascuti.  De fiecare data cand un nou-nascut sughita, se declanseaza un val mare de semnale cerebrale. Activitatea cerebrala rezultata in urma unui sughit ajuta creierul bebelusului sa invete cum sa monitorizeze si, in cele din urma, sa controleze diafragma (muschiul respirator), astfel incat, in cele din urma, respiratia sa poata fi controlata in mod voluntar prin miscarea diafragmei in sus si in jos.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sughitul la bebelusi Sughit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre