Alergia la bradul de Craciun: cum se manifesta, principalele simptome!

/ / Modificat: 2020-12-16
Alergia la bradul de Craciun: cum se manifesta, principalele simptome!

Bradul de Craciun poate provoca alergii din cauza mucegaiurilor si a ciupercilor prezente pe trunchi si spini. 

Acesti copaci pot fi, in unele cazuri, responsabili de alergiile respiratorii. Aceasta alergie se numeste „sindromul alergic la pomul de Craciun” si se caracterizeaza prin simptome comparabile cu cele ale rinitei alergice, precum tuse si dificultati de respiratie. 

Cauzele alergiei la bradul de Craciun

Aceasta alergie, inca putin cunoscuta de specialistii din domeniul sanatatii, a fost evidentiata de alergologul Lawrence Kurlandsky intr-un studiu publicat in 2011 in revista medicala americana Annals of Allergy, Asthma and Immunology. 

Dupa ce a analizat peste 20 de probe de coaja si spini de brad, cercetatorul a gasit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate acestea putand provoca stranuturi, curgerea nasului sau crize de astm. Aceste ciuperci (in special aspergillus, penicillium, cladosporium, alternaria ...) se dezvolta mai intai pe copac atunci cand este in aer liber, apoi odata ce arborele este taiat, prolifereaza intr-un mediu cald ca interiorul unei case iarna. 

In plus, substantele chimice pulverizate pe brazi, cum ar fi zapada artificiala sau conservantii, pot provoca si ele reactii alergice.

Care sunt simptomele ?

Sindromul alergic la bradul de Craciun se caracterizeaza prin mai multe simptome:

  • Dificultati de respiratie sau tuse
  • Stranut repetat
  • Un nas infundat sau secretii nazale abundente
  • Dureri de ochi sau conjunctivita
  • Dureri in piept
  • Tulburari de somn
  • Crizele de astm in cele mai severe cazuri.

Tratamente pentru alergia la bradul de Craciun: ce sa faci?

Daca tu sau un alt membru al familiei aveti oricare dintre aceste simptome, consultati un medic. In functie de simptome, doctorul poate prescrie medicamente antihistaminice. In cazul unui atac de astm sever, mergeti direct la spital. 

Prevenire: cum se limiteaza riscul de alergie?

Daca alegi un brad natural: 

Spala trunchiul copacului si spinii si lasa-l sa se usuce afara inainte de a-l instala in casa

Aeriseste camera in care este bradul timp de 15 pana la 20 de minute pe zi

Evita sa tii bradul in casa (maximum una-doua saptamani). Cu cat sta mai mult intr-un mediu cald, cu atat mai multe ciuperci si mucegaiuri vor prolifera si cu atât inflamatia bronsica poate fi mai severa.

Daca un membru al familiei  are sensibilitate respiratorie, astm, eczeme severe, antecedente de alergii la mucegaiuri, polenuri Pinaceae sau rasini, este recomandat sa alegi un brad artificial de Craciun. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre