Ce trebuie sa faci daca pe copil l-a intepat o albina. Un medic celebru a dat raspunsul

/ / Modificat: 2022-09-28
Ce trebuie sa faci daca pe copil l-a intepat o albina. Un medic celebru a dat raspunsul

Intepaturile de insecte sunt intotdeauna neplacute si dureroase, mai ales pentru copii. In plus, cei mici pot face reactii alergice si se pot alege cu umflaturi, daca nu tratam corect intepatura, iar in cazuri extreme se poate ajunge chiar la soc anafilactic. Medicul Mihail Pautov a explicat, intr-un filmulet postat pe Facebook, pasii care trebuie urmati in cazul unei intepaturi de albina si ce este de facut daca apare o reactie alergica.

Celebrul medic care si-a facut un obicei din a educa publicul care il urmareste pe Facebook a luat initiativa dupa ce chiar fiica lui a fost intepata de o albina. El a spus, pas cu pas, ce ar trebui sa faca parintii in cazul in care constata ca pe copil l-a intepat o albina sau o viespe.

Care este protocolul corect in caz de intepatura de albina

„In primul rand, cand te musca o albina nu trebuie sa te sperii si sa te panichezi. Chiar daca este contra-intuitiv, trebuie sa ramai calm. De ce trebuie sa ramai calm? Pentru ca trebuie sa treci la punctul doi si anume sa palpezi zona in care te-a muscat albina daca nu ai o oglinda si sa scoti acul. De cele mai multe ori albina (sau viespea) o sa lase un ac cu saculet unde e acel venin si noi trebuie sa scoatem acel saculet, pentru ca daca lasam acul acolo, el o sa se scurga treptat. Deci punctul doi, scoatem acel ac.

Punctul trei, spalam zona respectiva ca sa nu se suprainfecteze, cu apa rece. Punctul patru, punem gheata. Este foarte important sa tinem gheata, este un anti-inflamator, strange vasele de sange din zona in care avem deja venin si, practic, asa nu o sa treaca foarte mult sange, nu o sa ajunga foarte multe elemente de imunitate ca sa creasca inflamatia in zona respectiva si reduce durerea”, a explicat medicul Mihail Pautov.

Cand stii ca este cazul sa mergi de urgenta la camera de garda

Dupa o intepatura de albina, copilului i se pot administra antialergice sau antiinflamatoare preventive. Exista, insa, semne care ar trebui sa te trimita de urgenta la medic.

„Punctul cinci, luam un antihistaminic simplu, e bine sa aveti mereu, oriunde mergeti, un antialergic cu voi, cititi prospectul, vedeti care e cantitatea pentru copil, pentru greutatea copilului si ii dati doza de care are nevoie, ca sa oprim o reactie alergica in zona. Sase, putem sa ii dam un antiinflamator, orice cu ibuprofen, care e antiinflamator, care sa ne reduca inflamatia care o sa apara in urmatoarele 12 ore.

Si sapte, cel mai important: daca apare inflamatie sau umflatura in orice alta zona decat zona in care ne-a muscat, de exemplu ne-a muscat de gat si ni se umfla nasul sau limba sau ochii sau buzele sau corpul sau oriunde, o reactie alergica sistemica, trebuie sa mergem de urgenta la orice camera de garda. Nu chemam salvarea, ne asezam in prima masina disponibila, cautam primul spital si plecam acolo pentru a evita un eventual soc anafilactic, care dureaza, dar poate sa apara. In momentul in care el apare, cel mai bun tratament e o injectie cu adrenalina sau nor-adrenalina. Este o simpla injectie care ne salveaza viata.”, a explicat dr. Mihail in filmuletul postat pe retelele sociale.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepatura albine copii Tratare corecta rani

Articole recomandate

Citeste si despre