Pediatrul Mihai Craiu, despre efectele periculoase ale scortisoarei asupra copiilor

/ / Modificat: 2020-12-07
Pediatrul Mihai Craiu, despre efectele periculoase ale scortisoarei asupra copiilor

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia asupra consumului de produse aromate cu scortisoara in preajma sarbatorilor de iarna. Doctorul a explicat, intr-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, ce efecte adverse poate avea consumul de scortisoara asupra copiilor mici.

"Incep sarbatorile de iarna si odata cu aceasta vom face multe lucruri care nu le facem în restul anului. De exemplu vom manca sau vom bea produse foarte aromate. Una din aromele tipice pentru acest sezon este scortisoara. Vom manca turta dulce cu scortisoara, placinta cu mar si scortisoara sau vom bea vin fiert cu scortisoara...

Si?

Pentru ca multi oameni vor primi, intr-un timp scurt, scortisoara, vor aparea si rare cazuri de efecte adverse legate de produsele ce contin aceasta aroma. In preajma Craciunului sunt descrise cazurile de urticarie, de tulburari gastrointestinale severe sau chiar reactii anafilactice produse de scortisoara.

Unii copii mici pot fi afectati grav de scortisoara, motiv pentru care ea nu ar trebui administrata la sugari.

Si nu ar trebui sa o foloseasca mamele care alapteaza sugari foarte mici, deoarece aceasta se elimina, ca si alcoolul, cofeina, mercurul etc, prin laptele de mama", a scris medicul pediatru pe pagina sa de socializare.

Scortisoara este un condiment folosit frecvent in produse alimentare, dar si ca planta. De obicei, scortisoara este considerata sigura pentru bebelusi daca este administrata în cantitati mici dupa sase luni. Cu toate acestea, un consum frecvent al acestui condiment poate produce probleme de sanatate copiilor precum scaderea coagularii sangelui, iritatii ale pielii sau gurii si probleme gastrointestinale.

Alergiile la scortisoara sunt rare. Totusi, o administrare excesiva de scortisoara bebelusului poate duce la efecte adverse, inclusiv reactii alergice. Daca exista in familie persoane care au astm, alergii alimentare sau febra, copiii pot prezenta o mare posibilitate de a dezvolta o alergie.

Cum iti dai seama ca bebelusul este alergic la scortisoara?

Daca bebelusul este alergic la scortisoara, corpul sau îl va percepe ca o amenintare si va produce histamina. Apoi vor aparea iritatii si inflamatii în organism. Cu toate acestea, alergiile se manifesta diferit la fiecare copil.

Simptome ale pielii - La cateva minute dupa ingestie, pielea bebelusului va avea eruptii cutanate, vezicule sau eczeme. De asemenea, pot aparea iritatii, mancarimi ale pielii si senzatie de furnicaturi in gura.

Simptome asemanatoare racelii - Pot aparea si simptome precum tuse, ochi rosii, mancarime, respiratie nazala, dureri de gat, buze si limba umflate.

Simptome gastrointestinale - Reactiile alergice la scortisoara pot include crampe stomacale, diaree si varsaturi.

Anafilaxie- Cea mai grava reactie la scortisoara in cazul copiilor este anafilaxia, care poate fi fatala. Simptomele includ varsaturi, ameteli, varsaturi, pierderea cunostintei si scaderea tensiunii arteriale. Bebelusul poate experimenta, de asemenea, blocarea pasajului de aer, ceea ce duce la strangerea cailor respiratorii din cauza buzelor si a gatului umflate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatatea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre