6 alergii frecvente in timpul lunilor de vara

/ / Modificat: 2022-08-01
6 alergii frecvente in timpul lunilor de vara

Alergiile sunt tot mai fecvente in randul copiilor. Acestea apr in special in cazul celor care au un istoric in familie, dar apar si in cazul celor ai caror parinti nu sufera de alergii. Cel putin doi din zece copii sufera de un anumit tip de alergii. Cele mai frecvente sunt alergiile alimentare, urmate de polen si acarieni. 

Alergiile apar in orice sezon si sunt amplificate de diverse circumstante. In acest articol vom vorbi insa despre alergiile specifice sezonului estival, dar si despre modul in care pot fi prevenite.

1. Alergie la muscaturile de insecte

Odata cu sosirea verii vin si muscaturile de insecte. Mai multa caldura, mai multa suprafata corporala neacoperita, mai mult timp petrecut in aer liber, fac aproape inevitabil faptul ca micutii, dar si adultii, nu vor fi scutit de intepaturi. 

Desi majoritatea intepaturilor de insecte nu au nicio consecinta in afara de mancarimi, intepaturile de albine si viespi sunt, dupa alimente, cea mai frecventa cauza a reactiilor alergice severe la copii.

Prin urmare, daca stii ca micutul tau are o alergie severa la acest tip de intepaturi, este important sa ai mereu la tine un antidot si sa stii cum sa actionezi in caz de pericol pentru ca micutul sa nu moara din cauza socului anafilactic pana la venirea ambulantei.

2. Alergia la soare

Alergia la soare este, de fapt, o reactie vasculara superficiala la lumina solara sau la lumina ultravioleta. Se manifesta sub forma de urticarie, eczeme si mancarimi dupa o perioada lunga de expunere la soare.

Unele persoane pot avea, de asemenea, o reactie alergica daca sunt expuse la soare dupa administrarea anumitor medicamente, cosmetice sau parfumuri.

Pentru a evita alergia la soare, este important sa nu expui copiii la lumina directa a soarelui si sa folosesti crème de protectie solara, potrivite pielii lor. Acestea trebuie reaplicate dupa fiecare iesire din apa, sau la doua ore distanta, daca stau pe usat.  De asemenea, este important ca in cazul in care stii ca micutul tau sufera de aceasta alergie sa il tii cat mai mult la umbra si sa nu stati la soare in intervalul 11-17. 

3. Alergie la cremele de protectie solara

Cosmeticele, produsele de igiena, parfumurile si uleiurile esentiale pot provoca, de asemenea, reactii alergice la pielea delicata a copiilor, deoarece contin substante care pot provoca iritatii, arsuri si urticarie. Cremele de protectie solara nu fac exceptie.  Acestea pot provoca reactii alergice deoarece sunt absorbite prin piele. In schimb, produsele de protectie solara cu filtre fizice sau minerale sunt tolerate intr-o proportie mult mai mare de pielea sensibila, deoarece oxidul de zinc si dioxidul de titan - cele mai comune ingrediente - nu pot fi absorbite de piele.

4. Alergie la clorul din piscine

Clorul este o substanta utilizata pentru dezinfectarea apei din piscine, iar proprietatile sale pot fi iritante si pot declansa reactii alergice.

Clorul poate avea efecte negative asupra tractului respirator, ochilor si pielii, mai ales in cazul copiilor cu dermatita atopica, astm sau rinita alergica. De asemenea, clorul poate provoca reactii alergice si in cazul copiilor care nu sufera de alergii, dupa ce au petrecut un timp indelungat in piscina.

5. Alergia la latex

Alergia la latex este o alergie deosebit de raspandita. Se estimeaza ca aproximativ 40.000 de obiecte de uz zilnic sunt fabricate din latex.

Iar, printre obiectele des utilizate vara, care pot contine latex, se numara dispozitivele de plutire, inelele de plutire, piscinele gonflabile, palariile de piscina, ochelarii de apa, covorasele de apa si jucariile de apa.

Simptomele cauzate de alergia la latex sunt similare cu cele ale oricarei alte alergii si includ urticarie, rinoconjunctivita, simptome respiratorii, astm si chiar anafilaxie in cele mai grave cazuri.

6. Alergii alimentare frecvente in timpul verii

Unele dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii pot fi la apogeu in lunile de vara, nu numai pentru ca in aceasta perioada a anului creste consumul anumitor alimente potential alergenice, ci si din cauza cresterii numarului de mese luate in oras.

Cele mai frecvente alergii alimentare din perioada de vara sunt:

- Alergie la piersici si la alte fructe din aceeasi familie al caror consum predomina vara (piersici, nectarine, caise, prune...). Acest tip de alergie poate provoca reactii severe si chiar anafilaxie. Alte fructe tipice de vara, cum ar fi pepenele rosu si pepene galben, pot provoca, de asemenea, alergii, desi intr-o masura mai mica.

- Molustele sunt responsabile pentru numeroase alergii alimentare din timpul verii, in cazul persoanelor care consuma fructe de mare in timpul vacantelor. In timpul verii consumul de fructe de mare creste, fiind folosite si ca ingredient in prepararea mancarurilor tipice acestei perioade a anului.

- In cele din urma, am dori sa mentionam si rolul periculos al alergenilor ascunsi, cum ar fi kiwi sau ananasul (adesea folosite pentru a decora prajituri sau deserturi), nucile, ouale si produsele lactate. Aceste alimente se regasesc adesea in preparatele dulci, milkshake-uri, inghetate si o multime de alte gustari pe care copii le consuma cu placere.   

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre