De ce este important sa iti lasi copilul sa manance cu mainile. Cat de benefic este acest lucru, de fapt

/ / Modificat: 2023-11-02
De ce este important sa iti lasi copilul sa manance cu mainile. Cat de benefic este acest lucru, de fapt

Atunci cand incep procesul de diversificare alimentara a bebelusului, multi parinti opteaza pentru metoda BLW, Baby Led Weaning, adica o metoda prin care copilul experimenteaza mult cu mancarea si se hraneste singur. Indiferent ca ai ales aceasta modalitate de hranire sau pe cea clasica, fie ca ai inceput cu piureuri sau direct cu bucatele de mancare, este important sa il lasi pe cel mic sa puna mana pe mancare si sa se hraneasca singur, inca de la o varsta frageda.

Copiii au o curiozitate nativa si ii atrage tot ce este nou. Iata de ce, atunci cand vrea sa bage manuta in bolul cu mancare, ar trebui sa il lasi sa faca acest lucru. Este mult mai benefic decat ai crede, chiar daca se murdareste si face mizerie in jur.

Copilul detine controlul

Atunci cand baga singur in gura lingurita sau diverse alimente, bebelusul simte ca are control si ca se poate hrani singur. Acest lucru ii creste stima de sine si ar trebui incurajat inca de la varste mici. Astfel, copiii devin autonomi mult mai repede si se vor descurca sa se hraneasca si sa bea apa singuri foarte devreme.

Cunoaste alimentele

Daca pana la varsta de 6 luni s-a hranit doar cu lapte, orice aliment nou reprezinta o curiozitate pentru copil. El are nevoie sa cunoasca mancarea prin toate simturile: gust, miros, atingere, pentru a se obisnui cu ea si a o accepta. In timp ce pune mana pe diverse alimente, ii putem explica ce sunt acestea si ce gust au. Astfel, cel mic va avea incredere mai mare sa incerce anumite gusturi noi daca mananca singur decat daca il hraneste cineva.

Mancatul cu mainile stimuleaza motricitatea

Copiii invata sa apuce si sa coordoneze mana cu gura inca de la varste mici. Aceasta abilitate este de mare ajutor pentru ei, cu cat o dobandesc mai devreme. Le putem oferi alimente sub forma de felii, bastonase sau bucatele, in functie de varsta lor si de cat de bine se descurca sa mestece si sa inghita. La 9-10 luni copiii ar trebui sa fie deja capabili sa apuce cu mana si sa duca la gura un aliment sau o lingurita.

Mancatul cu mainile este mult mai distractiv

Nu in ultimul rand, servirea mesei se transforma intr-o experienta pozitiva pentru copiii. Micutii invata prin imitatie si joaca, de aceea este important sa ii lasam sa se joace, inclusiv cu mancarea. Nu ar trebui insa sa ii lasam nesupravegheati, mai ales la varste mici, cand inca nu stiu sa muste si sa mestece bine si riscul de inec este mare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mancare bebelusi Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre