Lucruri pe care le fac parintii care cresc copii exceptionali

/ / Modificat: 2022-06-07
Lucruri pe care le fac parintii care cresc copii exceptionali

Oamenii nu sunt toți egali din toate punctele de vedere. Există câteva persoane care au atins o măiestrie de neegalat în domeniul lor.

Printre exemple se numără inovatori precum Elon Musk și Jeff Bezos, sportivi precum Michael Jordan și Serena Williams și muzicieni precum Mozart și Beethoven. Sau pot fi oameni de care nu ați auzit niciodată, care au inventat medicamente care salvează vieți sau au câștigat premii Nobel prin progrese fundamentale în cunoaștere.

Modul de creștere a adulților excepționali se remarca prin faptul că aproape toți aceștia, de la o vârstă fragedă, au dezvoltat abilitățile necesare pentru a-și maximiza potențialul fizic, mental și social de care dispuneau. În majoritatea cazurilor, părinții lor au avut un impact enorm în crearea unui mediu care le-a permis să se dezvolte.

Pe baza cercetărilor și studiilor, iată șapte lucruri (da, unele sunt puțin intense) pe care părinții copiilor excepțional de rezistenți și de succes le fac întotdeauna:

1. Își împing copiii să se joace pe baza punctelor lor forte

Magnus Carlsen, minunea norvegiană a șahului, a demonstrat o abilitate unică de a rezolva cu răbdare puzzle-uri și structuri Lego avansate la o vârstă foarte fragedă. Tatăl lui Carlsen a crezut că aceste abilități s-ar preta bine la șah și, în consecință, l-a introdus în joc.

În cele din urmă, Carlsen s-a arătat atât de promițător încât părinții săi au început să-l aducă la turnee de șah. Aceștia au observat la fiul lor un set clar de aptitudini înrudite și apoi l-au încurajat să se apuce de o activitate care să se potrivească cu punctele sale forte.

Fiecare copil se naște cu abilități mai avansate în anumite domenii decât în altele. Copilul poate avea puncte forte spațiale, cum ar fi capacitatea de a gândi abstract și în mai multe dimensiuni. Sau poate că este înzestrat la matematică și poate analiza problemele în mod logic sau poate investiga problemele în mod științific.

2. Demonstrează legătura dintre munca asiduă și rezultatele extraordinare

Părinții copiilor excepționali dau un model în acest sens dedicându-și ani din viață pentru a deveni mai buni în meseria lor - și se asigură că copiii lor sunt atenți.

Într-o postare pe blog din 2020, în care descria etica muncii tatălui său, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, scria: "A fost unul dintre cei mai muncitori și mai respectați avocați din Seattle, precum și un lider civic important în regiunea noastră. [...]. A fost judicios și serios în ceea ce privește învățarea".

Tatăl lui Gates și-a învățat copiii că trebuie să muncească pentru a obține laude. Așadar, arătați-le copiilor că munca grea dă roade, că nimic nu este pur și simplu "dat" și că scurtăturile nu îi vor ajuta să își atingă obiectivele.

3. Creează o cultură a efortului și a excelenței

În 2017, o echipă de cercetători britanici a studiat diferențele dintre sportivii de "elită" și cei de "ultra-elită". (Bineînțeles, toți jucătorii din NBA sunt de elită - dar apoi există Michael Jordan, LeBron James sau Kobe Bryant, ale căror realizări ies enorm în evidență în comparație cu ceilalți).

Cercetătorii au descoperit că majoritatea sportivilor de ultra-elită proveneau din medii care preconizau o cultură a efortului. Aceștia au crescut în case în care urmărirea excelenței și depășirea limitelor erau întotdeauna așteptate, nu doar dorite.

Succesul de neegalat al lui Venus și Serena Williams pe terenul de tenis, de exemplu, a fost influențat de un mediu comun care a fost creat pentru ca ele să exceleze: Ascensiunea lor spre vârf a început cu tatăl lor, Richard, care a scris un plan detaliat de 78 de pagini pentru ascensiunea fiicelor sale în vârful lumii tenisului.

Și-a stabilit așteptările de timpuriu; surorile nu aveau nici măcar cinci ani când a scris procesul său. Dar, în cele din urmă, acesta le-a format pe două dintre cele mai prolifice campioane din istoria tenisului.

4. Încurajează încrederea în sine

Ajutându-vă copiii să își construiască încrederea în sine face o diferență uriașă mai târziu în viața lor. Îi încurajează să viseze măreț și îi împiedică să vrea să renunțe vreodată după eșecuri.

Chiar și în copilărie, cei mai excepționali indivizi au crezut întotdeauna că realizările excepționale erau la îndemâna lor și nu erau rezervate doar oamenilor pe care îi vedeau la televizor sau despre care citeau la știri.

Atunci când părinții încurajează încrederea în sine (în loc să își critice copiii și să îi doboare de fiecare dată când eșuează la ceva), copiii lor au mai multe șanse să performeze la cel mai înalt nivel și să adopte mentalitatea că, în cele din urmă, vor ajunge în vârf.

Acest tip de siguranță de sine - sau credința neclintită că pot fi cei mai buni - este cheia pentru a atinge măreția.

5. Sunt răbdători când copiii lor pun întrebări

Părinții celor mai realizați oameni fac întotdeauna din învățarea de lucruri noi o prioritate. Și pentru că își învață copiii să îmbrățișeze curiozitatea, un lucru pe care îl iau foarte în serios este să răspundă la întrebări.

Am intervievat mai mulți laureați ai premiului Nobel și aproape toți și-au amintit că, chiar și mult mai târziu în viață, părinții lor au încercat întotdeauna să răspundă cu răbdare la întrebările pe care le puneau. Iar atunci când părinții nu aveau răspunsuri imediate, își învățau copiii cum să caute răspunsurile și adesea le căutau împreună.

Părinții lor au fost, de asemenea, sârguincioși în găsirea celor mai buni mentori, antrenori și profesori care să sprijine creșterea mentală și dezvoltarea abilităților copiilor lor.

6. Ei promovează "specializarea timpurie

Părinții se confruntă adesea cu întrebarea dacă ar trebui să adopte abordarea "specialistă" și să își încurajeze copiii să se specializeze într-o activitate în care arată un potențial ridicat sau să adopte abordarea "generalistă" și să îi expună la mai multe lucruri diferite (de exemplu, baseball, fotbal, pian, club de matematică) pentru a-i ajuta să devină bine pregătiți.

Majoritatea părinților aleg cea de-a doua variantă, dar părinții copiilor excepționali aleg abordarea specializată.

Specializarea timpurie nu înseamnă că copilul renunță la a mai face și alte lucruri, poate pentru distracție sau chiar pentru a-și dezvolta abilități suplimentare. Înseamnă doar că a ales activitatea în care se angajează să depună efortul necesar pentru a deveni cât mai bun la ea.

Mentalitatea părinților este că, cu cât își încurajează mai devreme copiii să învețe elementele de bază ale unui domeniu în care copilul lor se arată promițător, cu atât mai repede vor progresa spre abilități mai avansate. Și cu cât mai repede vor dezvolta aceste abilități avansate, cu atât mai repede vor dezvolta cele mai bune abilități din clasă. Și cu cât mai repede vor dobândi cele mai bune abilități din clasa lor, cu atât mai multe șanse vor avea să atingă un nivel de competență rar și de elită.

7. Încurajează competiția și îmbunătățirea

Mulți dintre excepționalii pe care i-am studiat și intervievat au crescut într-un mediu continuu competitiv.

Faptul de a fi competitivi de la o vârstă fragedă, chiar și în activități mărunte, cum ar fi jocurile de societate sau cine își poate curăța camera cel mai repede, i-a expus la stresul și presiunea necesare pentru a câștiga mai târziu în viață.

Dar părinții lor i-au învățat, de asemenea, că nu trebuie să pună preț doar pe competiție și pe rezultate, că a fi excepțional înseamnă mai mult decât a ține scorul. Dacă te fixezi doar pe rezultate, și nu pe îmbunătățire, atunci ai mai puține șanse să îți stăpânești domeniul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii adorabili

Articole recomandate

Citeste si despre