Parintele tigru. Ar trebui sa fii unul? Ce impact are acest stil de parenting asupra copilului

/ / Modificat: 2024-03-13
Parintele tigru. Ar trebui sa fii unul? Ce impact are acest stil de parenting asupra copilului

 

Nasterea unui copil este, de asemenea, nasterea parintilor. Legatura pe care acestia o impartasesc este speciala. Cu toate acestea, diferite metode de educatie parentala o pot afecta in mare masura. Unii parinti aleg o metoda stricta de educatie, in timp ce altii sunt rabdatori si ingaduitori. In acest articol, vei afla detalii despre o forma de parenting riguros, numita "Tiger Parenting" si despre efectele acesteia asupra copiilor.

Ce este Tiger Parenting si cum functioneaza?

Tiger parenting este o metoda discutabila de parenting, deoarece foloseste metode dure pentru a controla copiii. Este o forma de parenting strict si exigent. Atunci cand parintii folosesc metode de frica si autoritate pentru a-si face copiii sa se conformeze cerintelor lor, acestia sunt numiti parinti tigru. Aceasta metoda se bazeaza pe valorile asiatice de independenta si pune accentul pe crearea unei relatii de angajament intre parinti si copii.

In parentingul tigru, parintii au asteptari mari de la copiii lor pentru a le satisface nevoile academice si se bazeaza adesea pe metode dure pentru a-i conduce spre obiectivele lor. Mamele si tatii tigru au convingerea ferma ca sunt necesare masuri stricte pentru a-si face copiii duri, increzatori, de succes si pentru a-i pregati pentru viitor.

Cum difera Tiger Parenting de alte stiluri de parenting?

Tiger parenting este derivat din parentingul autoritar, dar nu este chiar la fel. Ca si in cazul parentingului autoritar, parentingul tigru implica respectarea unui set strict de reguli si regulamente si stabilirea unor asteptari ridicate pentru copii, dar include si un anumit nivel de parenting pozitiv. Prin urmare, parintii tigru se straduiesc, de asemenea, sa-si protejeze copiii de orice obstacol si sa le ofere tot felul de caldura si sprijin. Astfel, parentingul tigru implica atat control, cat si afectiune.

Semne ca esti un parinte tigru

In timp ce te intrebi despre metoda ta de a fi parinte, exista cateva semne care te pot ajuta sa iti dai seama daca esti un parinte tigru sau nu.

Esti o mama/un tata tigru daca:

  • Nu le permiti copiilor sa iasa mai mult cu prietenii lor sau sa faca petreceri in pijamale.
  • Te astepti ca cei mici sa obtina nota maxima la toate examenele si deseori incluzi pedepse aspre daca nu reusesc acest lucru.
  • Tii mai mult la standardele tale decat la dragostea lor pentru orice cadou facut de mana si iti doresti ca ei sa fie cei mai buni in tot ceea ce fac.
  • Iti pasa mai mult de ceea ce realizeaza decat de modul in care realizeaza si pui mai mult pret pe stima de sine decat pe capacitatile lor.
  • Copilul tau se teme sa iti spuna anumite lucruri de teama ca l-ai putea mustra daca nu iti place ideea sau situatia.
  • Nu ai incredere in ei pentru majoritatea lucrurilor si continui sa ii reamintesti si sa ii dai ordine.
  • Te bazezi mai mult pe respectarea regulilor si a regulamentelor, decat pe fericirea copiilor. Consideri intotdeauna ca regulile nu trebuie incalcate cu orice pret.
  • Copiii urmeaza o rutina rigida, cu mai multa munca si mai putina joaca. Nu-si invita prietenii la ei, deoarece le este teama de natura ta autoritara.

Ce spun cercetarile despre efectele parentingului tigru asupra copiilor?

Cercetarile arata ca parentingul tigru nu este cel mai bun stil parental. Parintii trebuie sa adopte un parenting de sustinere atunci cand isi cresc copiii. Un studiu realizat pe 444 de familii chinezo-americane arata ca tipurile de parenting sunt impartite in patru categorii, pe baza a opt trasaturi - patru pozitive si patru negative. In timp ce trasaturile pozitive se refera la dragoste, caldura etc., cele negative se refera la frica si presiunea necesara pentru a-i motiva. Metoda de parenting de tip tigru a obtinut scoruri ridicate pentru toate cele opt trasaturi, in timp ce parentingul de sprijin a obtinut scoruri ridicate doar pentru trasaturile pozitive.

Majoritatea parintilor s-au dovedit a fi sustinatori, iar acest lucru a pus la indoiala stereotipul conform caruia parintii asiatici-americani sunt in mare parte parinti tigru. Desi parentingul tigru poate avea unele avantaje, dar si unele dezavantaje, se crede ca este o metoda de parenting care nu este buna pentru copii.

Cercetarea concluzioneaza ca cea mai buna metoda de parenting nu este parentingul tigru, ci parentingul de sustinere. Aceasta ii ajuta pe copii sa devina mai sociabili si mai increzatori. Copiii cu parinti care ii sprijina sunt mai predispusi sa se ridice din nou dupa ce au experimentat un esec decat cei crescuti de parinti tigru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Model parenting

Articole recomandate

Citeste si despre