“Mami, nu te mai iubesc” – sensul din spatele acestei fraze si cum sa reactionezi

/ / Modificat: 2021-09-27
“Mami, nu te mai iubesc” – sensul din spatele acestei fraze si cum sa reactionezi

Ca parinte exista anumite lucruri pe care nu iti doresti sa le auzi niciodata de la copiii tai. Insa, la un moment dat in viata, copilul tau iti va spune fraze pe care nu esti pregatit sa le auzi.

Una dintre acestea este “Mami, nu te mai iubesc”. Desi in prima secunda vrei sa ripostezi sau sa ii spui acelasi lucru copilului, respira adanc si nu ii spune nimic. In schimb, acorda-ti timp sa reflectezi asupra cuvintelor rostite de copil. De unde vin? De ce le-a spus?

Psihologul si coachul Fernando Pineda, subliniaza faptul ca fraza “mama, nu te mai iubesc“ poate avea poate sensuri diferite. Prin urmare invata sa identifici mesajul ascuns in cuvintele pe care ti le spune copilul pentru a gasi o solutie de rezolvare a lucrurilor.

4 motive pentru care copilul tau decide sa spuna „Mama nu te mai iubesc”

1. Se simte ranit

Psihologul subliniaza faptul ca, atunci cand cel mic simte ranit de parintii sai, el vrea ca ei sa experimenteze aceeasi durere ca si el. Prin urmare foloseste cuvinte dureroase pentru ca tu sa simti exact ceea ce simte si el. In cazul de fata, se simte neiubit. In plus, este important sa intelgi ca in momentul in care un copil sub 7 ani foloseste aceasta fraza nu intelege cu adevarat sensul ei.

Ce poti face?

In primul rand nu o lua personal. Analizeaza ce ai facut si l-a suparat pe copil apoi vorbeste cu el despre acest lucru. Explica-I care sunt motivele pentru care ai luat acea decizie si lasa-l sa-ti spuna ce are pe suflet.

2. Il deranjeaza ceva din afara casei

Daca fiul tau este adolescent, lucrurile se schimba, deoarece se confrunta deja cu cateva batalii in afara casei. Construirea unei identitati si sentimentul ca apartin unui grup este dificil pentru unii copii.

Furia lor poate fi rezultatul agresiunii scolare sau a schimbarilor hormonale tipice adolescentei. Tot ce iti cere copilul tau este sa ii respecti spatiul si sa-i oferi timp pe care sa-l petreaca singur.

Ce poti face atunci cand copilul iti spune ca nu te mai iubeste?

Trebuie sa ai rabdare. Probabil copilul se teme ca va fi respins si acasa. Respecta-i emotia si evita sa-l presezi, spunandu-i ca esti acolo oricand se simte pregatit sa vorbeasca despre ce are pe suflet.

In primul rand, ca parinte, trebuie sa te educi pentru a elimina violenta si sa ceri ajutorul unui expert, daca este cazul. Cel mai important este sa tii minte ca in acest caz copilul tau are nevoie de fapte, nu de cuvinte, pentru a avea din nou incredere in tine.

3. Vrea sa te manipuleze

Psihologul Fernando Pineda avertizeaza ca, din pacate, uneori, copiii folosesc aceasta fraza pentru a-si manipula parintii. Acest lucru se intampla dupa ce, de exemplu, parintele ii spune ca nu are voie sa faca un anumit lucru, iar dupa ce copilul i-a spus “nu te mai iubesc”, parintele a cedat. Vazand ca acest lucru functioneaza, copilul il va folosi ori de cate ori are ocazia.

Ce poti face?

Daca micutul tau foloseste aceasta fraza pentru a te santaja este important sa nu cedezi rugamintilor copilului, dar in acelasi timp sa nu il ignori. Spune-i in schimb “Stiu ca te simti rau, dar vom trece peste asta impreuna.”. In plus, arata-I ca tot ce spune si tot ce face are consecinte si invata-l responsabil pentru actiunile sale.

4. Legaturile de afectiune dintre voi sunt slabe

Psihologul Fernando Pineda avertizeaza ca, uneori, copilul spune aceasta fraza in momentul in care are un parinte care il abuzeaza fizic sau emotional. Este cel mai dificil caz de rezolvat, insa nu imposibil in conditiile in care parintele isi doreste cu adevarat sa se schimbe.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii adorabili

Articole recomandate

Citeste si despre