Este o idee buna sa-ti aperi copiii de ceilalti copii? Ce spun specialistii

/ / Modificat: 2021-07-20
Este o idee buna sa-ti aperi copiii de ceilalti copii? Ce spun specialistii

Atunci cand copilul este agresat de alti copii, fie fizic, fie verbal, parintii simt neputinta. Probabil, pentru cei mai multi, primul impuls este sa-si apare copilul sau sa-l ia din mijlocul copiilor, este insa benefic acest comportament pentru copil?

Este total normal ca un parinte sa-si doreasca sa-si protejeze copilul cu orice pret de sicanarile altor copii, de ofense si de hartuire. Insa in ce masura este indicat sa-ti protejezi copilul de alti copii?

Primul lucru pe care ar trebui sa-l stii, ca parinte, si de care sa tii cont este ca bataile intre copii nu trebuie acceptate si ca nu sunt normale. Insa cum este bine sa actionezi in aceste situatii pentru a-ti proteja copilul fara sa-i faci rau?

Cand vorbim despre intimidare sau bullying vorbim despre un comportament nedorit, agresiv, in care un copil sau un adolescent foloseste forta fizica, accesul la informatii jenante sau chiar popularitatea pentru a controla sau a le face rau altor copii. Acest lucru poate include orice lucru care i-ar putea face rau copilului: de la raspandirea de zvonuri (despre el sau despre cei la care copilul tine), la afectarea bunastarii, punerea de porecle si pana la atacuri fizice. Intimidarea este, in cele din urma, un abuz de putere in relatia dintre egali.

Profilul copiilor agresivi

Un copil agresiv isi doreste adesea sa aiba control si putere asupra celor din jur. Pentru un copil sau adolescent care se simte neputincios in viata personala, abuzul de putere asupra altora ii ajuta sa se simta mai bine. In momentul in care un astfel de copil jigneste un alt copil se va simti mai bine pentru o scurta perioada de timp. Un copil care umileste, ameninta sau raneste alti copii a experimentat la randul lui acele comportamente si simte nevoia sa ii faca si pe cei din jur sa se simta la fel.

Este o idee buna sa iti aperi copilul de agresori?

Desi in primul impuls este sa-ti aperi copilul, nu este deloc o idee buna sa mergi in cautarea agresorului sau sa-ti izolezi copilul de alti copii.

Scopul unui parinte este sa-si invete copilul cum sa faca fata acestor situatii si cum sa reactioneze. Aparandu-l mereu de cei din jur copilul nu va invata cum sa se protejeze si va fi mereu tinta sicanarilor si agresiunilor celor din jur, inclusiv cand va deveni un adult.

Prin urmare scopul unui parinte este sa-si invete copilul, inca de cand este foarte mic, cum sa se apere si cum sa reactioneze in timpul conflictelor cu alti copii sau in momentul in care ii deranjeaza ceva, dar si cand este necesar sa ceara ajutorul unui adult (profesori, educatori, parinti, etc).

Copilul se paote confrunta cu agresori la orice varsta. Pe masura ce creste si tipul agresiunilor cresc. De asemenea, la varste mai inaintate se vor confrunta cu bullyingul de pe retelele sociale, care a devenit din ce in ce mai periculos si are un efect puternic asupra psihicului copiilor. Din pacate, exista copii care aleg sinuciderea in fata neputintei de a face fata intimidarilor

Ca parinte insa, ai obligatia de a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitati pentru a face fata agresiunilor de orice tip.

Gaseste solutii care sa-l ajute pe copil sa faca fata agresiunilor

Copiii trebuie sa invete strategii si abilitati pentru a se apara impotriva agresorilor. De asemenea, trebuie sa stie ca au sprijinul prarintilor.

Pentru a se apara de agresori copiii pot folosi unele strategii, precum ignorarea comportamentului, iesirea cat mai rapida din situatia respectiva si cautarea ajutorului. Infruntarea agresorului nu este intotdeauna cea mai buna optiune, deoarece victima poate fi grav ranita (fizic sau emotional).

Cand este vorba despre agresiuni fizice sau agresiuni emotionale puternice, copiii nu trebuie lasati sa se descurce singuri. Este datoria si obligatia parintilor si a profesorilor sa se preocupe de sanatatea emotionala a copiilor si sa caute solutii.

Parintii trebuie sa-si apere copiii dandu-le instrumentele necesare pentru a se apara singuri, iar cand situatia o impune sa mearga la scoala (in cazul in care se afla in centrul educational unde sunt efectuate atacurile) si sa discute cu profesorii sau directorii scolii.

Nu uita, un copil care se simte iubit, se simte protejat si respectul de sine va creste. Acesti copii fac fata mai bine agresiunilor si stiu cum sa iasa din situatii neplacute, deoarece au mai multa incredere in ei.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre