Cinci mituri despre educatie, demontate cu metoda Montessori

/ / Modificat: 2024-03-04
Cinci mituri despre educatie, demontate cu metoda Montessori

 

Ca parinti facem multe greseli in cresterea copiilor pentru ca ne ghidam dupa metoda "clasica": educam prin autoritate si pedepse. Scriitoarea L. R. Knost, autoare recunoscuta a unor carti despre educatie si metode de invatare, a identificat, insa cateva modele pozitive de parenting inspirate din metodele scolii Maria Montessori.

Procesul de eucare a unui copil nu este deloc asa simplu si intuitiv cum ai crede. Metoda invatarii pozitive si de educare a copiilor cu afectiune inspirata de la Maria Montessori poate fi de mare ajutor pentru parinti care vor sa se reeduce si ei, ca adulti, dincolo de tiparele memorate de la generatiile anterioare.

Iata cinci greseli de educatie care se pot repara cu ajutorul metodei Montessori.

Fii un exemplu pentru copil, in loc sa-l manipulezi

Avem obiceiul sa ne santajam emotional copiii crezad ca ii educam. A-i spune copilului "daca nu iti strangi jucariile, ma supar pe tine" sau "daca nu iti strangi jucariile, nu mergem in parc" este o forma de manipulare.

Vrei sa ii dai tu exemplu? Apuca-te sa strangi jucariile impreuna cu copilul pentru a-l invata cum sa o faca. Daca un copil te vede ca iti strangi lucrurile, va dori sa te imite si va intelege ca este bine sa faca la fel.

Invita copilul sa faca ceva, in loc sa-l intimidezi

Multi parinti fac exces de autoritate si ajung sa-si intimideze propriii copii. Tu crezi ca faci un lucru bun, dar copilul percepe asta ca pe un zid pe care il pui intre voi si pe care nu va indrazni sa incerce sa-l escaladeze. Daca in loc sa-l intimidezi il vei invita sa faca ceva, construiesti o punte intre voi si il vei face sa aiba mai multa incredere si in el, si in tine.

Increderea genereaza respect de sine si senzatia ca ai primit o recompensa. In mod normal, cine ofera incredere primeste incredere. Daca iti inviti copilul sa faca ceva sau chiar sa faceti ceva impreuna, in loc sa ii ordoni sa o faca, vei avea parte de reactii pozitive.

Subliniaza lucrurile bune pe care le face, in loc sa-l umilesti pentru cele incorecte

Nu este nimic mai rau pentru un copil, decat sa fie facut de rusine, mai ales de parinti, oamenii in care el are cea mai mare incredere si de la care asteapta sprijin neconditionat. A umili un copil ii distruge si increderea in el insusi, si increderea in tine.

In loc sa ii scoti mereu in evidenta ce face rau, incearca sa ii dai incredere aratandu-i ca apreciezi lucrurile pe care le face bine. Poti, de asemenea, sa ii explici ce a facut gresit comparand cu situatii in care a facut un lucru corect sau incercand sa-i arati cum ai fi facut tu lucrurile mai bine, insa fara superioritate sau cu ton de cearta, ci la modul pedagogic si incurajandu-l sa se corecteze.

Invata-l, in loc sa-l ameninti

Tonul face muzica, iar tipetele si amenintarile genereaza blocaje la copii. Daca ii spui ca nu va avea voie sa se joace daca nu face ce ii spui, gresesti. Ajuta-l, in schimb, sa inteleaga consecintele actiunilor sale.

Nu-l ameninta inainte, dar spune-i ca, pentru ca nu si-a facut temele si a preferat sa se uite la televizor, acum tot trebuie sa le faca, asa ca nu va mai avea timp sa se si joace.

Educa-l, in loc sa-l pedepsesti

Desi se crede ca o pedeapsa il va ajuta sa invete sa nu mai greseasca, el va invata mai degraba sa minta pentru a scapa de ele.

Educatia poate fi facuta si fara pedepse, daca il responsabilizezi, daca il inveti sa respecte o serie de reguli, daca il inveti lucruri prin puterea exemplului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educare copil Metoda montessori

Articole recomandate

Citeste si despre