Cum ii invatam pe copii sa se protejeze de abuzuri. Reguli pe care orice parinte trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2024-02-19
Cum ii invatam pe copii sa se protejeze de abuzuri. Reguli pe care orice parinte trebuie sa le stie

Daca in primii ani de viata suntem non-stop langa copiii nostri si ii putem proteja de orice, pe masura ce cresc si devin mai independenti, copiii trebuie sa invete sa se protejeze singuri de anumite situatii neplacute si chiar periculoase pentru ei. Din acest motiv, parintii ar trebui sa comunice cu cei mici foarte mult si sa ii invete, inca din primii ani de viata, despre limite.

Cum ii putem ajuta pe copii sa se protejeze de abuzuri precum cel care a scandalizat recent toata Romania, dupa ce un antrenor de inot ar fi abuzat sexual o fetita de 7 ani chiar in bazin, in timpul antrenamentului?

Copiii trebuie sa invete despre corpul lor si despre limite

Inca de cand sunt mici, atat fetitele cat si baietii trebuie sa stie care sunt partile intime si care sunt limitele legate de acestea. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le spunem copiilor, cu privire la corpul lor:

  • Nimeni nu are voie sa iti atinga partile intime.
  • Nimeni nu are voie sa te pupe sau sa te atinga daca tu nu iti doresti asta, nici macar familia.
  • Nimeni nu are voie sa iti ceara sa te dezbraci. Te vei dezbraca doar la medic, atunci cand este nevoie, in prezenta mea.
  • Daca cineva face ceva ce nu iti place, cere ajutorul! Tipa, incearca sa fugi, povesteste unui adult in care ai incredere.
  • Daca se intampla ceva ce nu iti doresti, nu este vina ta. Ai incredere in noi si spune-ne cat mai repede.

Aceste mesaje, spuse si repetate constant, ii ajuta pe copii sa inteleaga lucruri importante privind intimitatea lor si limitele pe care trebuie sa le impuna. Copiii trebuie sa inteleaga inca de la varste fragede ca doar lor le apartine corpul lor si nimeni nu are voie sa le faca nimic din ce nu isi doresc.

Tocmai din acest motiv, ar trebui sa respectam limitele pe care le pun copiii si sa nu ii fortam sa accepte gesturi de afectiune nici macar din partea rudelor sau a familiei. Copiii decid pe cine vor sa pupe si sa imbratiseze, nu putem decide noi pentru ei. In acest fel, cei mici vor intelege de la sine care sunt lucrurile acceptabile si care nu si vor invata sa se protejeze de situatiile neplacute.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abuzuri copii Reguli Protectia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre