Cum educam copiii mici. Tactici pe care sa le aplici cand nimic nu pare sa functioneze

/ / Modificat: 2022-04-23
Cum educam copiii mici. Tactici pe care sa le aplici cand nimic nu pare sa functioneze

A educa un copil mic poate parea misiune imposibila in unele cazuri. Exista, in viata fiecarui copil, varste dificile, iar intervalul de la 1 la 3 ani poate fi unul foarte provocator. Desi la aceasta varsta copiii inteleg perfect ce le spunem, uneori pare imposibil sa ne facem auziti si ascultati.

Intervalul de pana la 3 ani este dificil si pentru ca, la aceasta varsta copiii isi dezvolta personalitatea, fac des tantrumuri, pentru ca nu stiu sa gestioneze emotiile negative pe care le simt. „Din punct de vedere al dezvoltarii, se intampla mai mult in creierul copilului la aceasta varsta decat oricand in viata lor. Explorarea lumii din jurul lor cu atat de multe abilitati noi pot deveni cu usurinta coplesitoare”, a declarat Paul McLaren, fost asistent universitar la Colegiul Norland. Vestea buna este ca, intre 1 si 2 ani, copiii sunt pregatiti pentru a invata cum sa se comporte.

Comportamente tipice ale copiilor la aceasta varsta

La aceasta varsta, copiii sunt plini de energie, sunt curiosi si vor sa exploreze lumea prin toate simturile. Le place sa fie independenti si au descoperit ca au puterea sa spuna „Nu”. In plus, le place sa fie in miscare tot timpul, vor sa imite anumite comportamente ale adultilor si le plac jocurile de rol.

Provocari des intalnite la aceasta varsta

Atunci cand ceva nu este pe placul lor, copiii pot deveni agresivi, pot lovi, musca, tipa, pot fugi de tine chiar si daca le spui sa se opreasca. Pot distruge lucruri si depasi limitele chiar daca li se spune sa nu o faca.

Strategii de disciplina care functioneaza

Ai nevoie de strategii bine definite pentru ca situatia sa nu degenereze, iar calmul tau sa fie aruncat definitiv pe fereastra:

1. Ajuta-l sa se calmeze

Atunci cand are un tantrum, copilul nu se poate linisti singur de fiecare data. El are nevoie sa il invatam cum sa isi gestioneze emotiile, atunci cand este coplesit de situatie. Uneori poate fi nevoie sa il linistim imediat, alteori este mai bine sa il lasam cateva minute sa se descarce. Trebuie sa il asiguram permanent ca suntem acolo pentru el, ca intelegem prin ce trece, sa ii validam sentimentele si starile si sa fim cat se poate de empatici.

2. Modelarea explicita

Copiii invata mult mai mult din ce le aratam decat din ce le spunem. Daca vrem sa fim convingatori, trebuie sa le dam exemplele potrivite. De pilda, in loc sa le spunem „mangaie cainele mai usor”, le putem arata cum sa o faca, pentru ca sunt sanse mai mari sa aplice si ei comportamentul exemplificat de noi.

3. Gasiti cauza reala

Copiii pot face tantrumuri din diverse motive, insa uneori pretextul de la care porneste totul nu este motivul real. Copiii pot plange necontrolat din cauza ca sunt obositi, le este foame, sunt frustrati sau au acumulat tensiune pe parcursul zilei. Gasiti cauza reala si rezolvati problema in profunzime.

4. Scoateti copilul din situatia stresanta

Daca este o situatie in parc care duce la un conflict, este bine sa scoateti copilul din situatia respectiva, pentru a-l ajuta sa se linisteasca

5. Oferiti alternative

Copiii pot fi reticenti atunci cand le spunem ce sa faca. Lor le place sa aiba puterea de a alege, asa ca este important sa le dam senzatia ca o pot face. Nu le vom da de ales ce sa manance dintre inghetata si supa, de exemplu, dar le putem da de ales dintre doua optiuni viabile atunci cand este cazul.

FOTO: Piqsels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educare copil Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre