Copilul tau este rau sau tu esti un parinte care nu stie sa il educe? Semne ale unei proaste cresteri

/ / Modificat: 2023-07-18
Copilul tau este rau sau tu esti un parinte care nu stie sa il educe? Semne ale unei proaste cresteri

Sunt multi parinti care arata cu degetul spre copiii lor pentru ca se poarta urat si nu isi dau seama de propriul comportament. Parintii care au copii care se comporta gresit sunt probabil vinovati de "educatie parentala proasta" . 

Poate ca sunteti un parinte care se uita la retelele de socializare in loc sa fie atent la copii sau ca privarea de somn si oboseala de la serviciu va face mai nervos sau anxios.

Cu totii facem greseli in cresterea copiilor, iar acest lucru nu este un lucru rau, atat timp cat le redirectionam in mod corespunzator. Nu exista un parenting perfect, dar exista cateva semne care iti spun clar si raspicat ca nu faci ceva corect in modul in care iti cresti copiii. Este necesar sa ne amintim ca a fi parinte este o practica zilnica si sarguincioasa. Pentru parinti, parentingul este cea mai provocatoare sarcina; cresterea copiilor care vor fi persoane echilibrate emotional la varsta adulta. Fiecare copil este diferit, la fel si fiecare parinte.

Pentru copii, lectiile si actiunile parintilor vorbesc mai mult decat cuvintele. In calitate de primii profesori ai copiilor, parintii sunt principala influenta in viata lor. Atitudinea, punctele de vedere, obiectivele si perspectivele lor cu privire la copii depind in mare masura de ceea ce acestia invata de la parinti.

Ceea ce copiii invata in primii ani de viata de la parinti are un impact de durata asupra construirii personalitatii lor. Din acest motiv, este important ca parintii sa fie constienti de acest lucru si sa depuna eforturi pentru o buna educatie parentala.

Semne ale unei proaste educatii 

Atunci cand un copil are un comportament urat, vina este intotdeauna - sau cel putin in principal - a parintilor. Oare educatia parentala proasta dauneaza direct copiilor? Ce face un parinte pentru ca educatia sa sa fie gresita? 

Nu exista reguli. Daca sunteti un parinte nepasator, copiii dvs. isi vor face propriile reguli si nu vor sti cum sa se comporte corect. Disciplina este singura modalitate prin care copiii cresc stiind ce este bine si ce este rau. Este posibil ca, din cand in cand, copiii sa vrea sa incalce regulile, dar va trebui sa-i invatati consecintele unui astfel de gest.

Tipatul si lovirea. Daca tipati sau va loviti copiii, ei se vor teme de dvs., va vor uri si vor incepe sa va sfideze. Cresteti distanta emotionala dintre voi, iar copiii vor invata ca lovirea si tipatul reprezinta o forma adecvata de comunicare. Copiii supusi la pedepse fizice pot dezvolta probleme psihologice in timpul adolescentei si chiar pot deveni agresivi.

Nu exista comunicare in familie. Daca va uitati mereu la telefonul mobil si uitati de copii, este posibil ca legatura dintre voi sa se rupa. Copiii vor sa vorbeasca cu dvs. si sa petreaca timp cu voi. Daca nu va ocupati de aceasta comunicare inca de cand sunt mici, cand vor creste, veti regreta ca nu ati facut-o la timp.

Supraprotectie. Trebuie sa stiti care sunt limitele supraprotectiei. Daca esti un parinte supraprotector, copiii tai pot deveni aroganti, nesiguri si cu o stima de sine scazuta.

Comportament neadecvat. Dumneavoastra sunteti cel care modeleaza comportamentul copiilor. Felul in care vorbiti, felul in care va tratati partenerul si batranii, modul in care va comportati in public si acasa, cuvintele pe care le folositi cu ceilalti... toate acestea sunt absorbite de copiii dumneavoastra. Un copil se uita la parintii sai pentru a intelege si a sti cum sa se comporte; parintii sunt primul model de comportament al unui copil.

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte copil Educare copil

Articole recomandate

Citeste si despre