Cum sa-l inveti pe copil ce este asertivitatea si de ce este important acest lucru

/ / Modificat: 2023-03-03
Cum sa-l inveti pe copil ce este asertivitatea si de ce este important acest lucru

A fi asertiv le permite copiilor sa inteleaga ca au drepturi, ca pot cere ajutor, ii face sa fie respectuosi, cu ei insisi si cu ceilalti... si sa aiba o buna stima de sine. Asertivitatea nu este ceva cu care te nasti, ci ceva ce se invata: vei vedea mai jos cum sa-ti inveti copilul sa fie asertiv.

Ce este asertivitatea?

Exista trei moduri principale de comportament fata de ceilalti: stilul pasiv, agresiv si asertiv.

Persoanele pasive se caracterizeaza prin tacere, prin faptul ca nu-si exprima nevoile "ca sa nu deranjeze", pentru ca nevoile altora sunt pe primul loc sau pentru ca... pentru ce? Nu cer pentru ca nu cred ca ceilalti isi vor face timp sa ii ajute.

Persoana agresiva isi exprima nevoile, da, dar in cel mai rau mod posibil, cu maniere proaste si facandu-i pe ceilalti sa se simta prost. Mai mult, nu le vede ca pe niste nevoi, ci ca pe niste comenzi care trebuie indeplinite.

O persoana asertiva este o persoana care isi exprima si cere ca nevoile sale sa fie satisfacute, respectandu-le in acelasi timp pe cele ale celorlalti in mod empatic. Copilul asertiv vorbeste despre ceea ce simte, despre ceea ce ii place si ceea ce nu ii place (iar acest lucru este esential, il vom vedea mai tarziu), propune si nu se lasa pur si simplu dus de val.

De ce este important pentru copiii nostri sa fie asertivi?

Asertivitatea ne ajuta sa obtinem ceea ce ne dorim, ceea ce avem nevoie, dar ne conduce si la iubirea si respectul fata de noi insine si fata de ceilalti.

Copiii (si adultii) asertivi:

  • Rezolva mai bine conflictele (si se simt mai putin rau din cauza lor). Aceasta inseamna ca au o mai buna gestionare emotionala a situatiei, cu mai putina frustrare.
  • Isi fac mai usor prieteni.
  • Deoarece stiu ca opinia, ideile si actiunile lor conteaza si trebuie respectate, au o mai buna stima de sine.
  • Ei au incredere in ei insisi si stiu ca pot spune nu, ceea ce este foarte important pentru multe lucruri, inclusiv pentru a preveni hartuirea la scoala.
  • De asemenea, este mai putin probabil ca ei sa intimideze alti copii, deoarece inteleg importanta respectarii celorlalti.
  • Sunt mai empatici

Cum ne putem invata copiii sa fie mai asertivi?

1. Sa cerem respectarea drepturilor noastre fara a fi agresivi.

Daca cineva ne taie fata la coada la supermarket, am putea fi pasivi si sa nu spunem nimic, sa-l lasam sa ne taie in fata si apoi, in masina, sa ne plangem ca ne-a taiat in fata.

2. Spunand nu

Este, de asemenea, important ca ei sa ne auda spunand "nu", sa vada ca spui "nu" acelor lucruri cu care nu te simti confortabil. Exemplu: "Seful meu mi-a cerut sa fac un alt set de ore, iar eu nu voi fi platit pentru ele si sunt singurul care... [...] asa ca am spus nu".

3. Ascultarea cu atentie atunci cand ni se vorbeste

Ascultarea activa, acordarea de atentie atunci cand ni se vorbeste, cand ni se spune ceva, este cel mai bun mod de a arata respect si, prin urmare, atunci cand este vorba de relatii semnificative, afectiune.

4. Respecta-ti copilul

Sunt mici, dar au dreptul sa aiba o parere, sa aiba o parere care nu este aceeasi cu a ta sau sa nu le placa ceva ce le propui. Si nu numai atat: au dreptul ca toate acestea sa fie luate in considerare.

5. Permite-i si incurajeaza-o sa isi exprime emotiile

"Nu te apuca sa plangi pentru asta”. Ai spus vreodata asa ceva copilului tau? Multi dintre noi am facut-o, dar ar trebui sa incercam sa o evitam. Ceea ce este stupid pentru noi este important pentru ei si nu are sens sa-i fortam sa nu-si exprime ceea ce simt, sa nege ceea ce simt.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educare copil Educatie copii Invataminte copii Invatare Politete

Articole recomandate

Citeste si despre