Cum introducem sportul in viata copilului. Sfaturi de la Maria Montessori

/ / Modificat: 2021-08-25
Cum introducem sportul in viata copilului. Sfaturi de la Maria Montessori

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre metoda Montessori in cresterea copiilor, atat in ceea ce priveste jocul, cat si invatarea sau activitatile fizice. Cum ii putem incuraja pe copii sa faca sport si de ce este de ajutor metoda Montessori in ceea ce priveste miscarea? Aflam impreuna in cele ce urmeaza.

Legatura dintre sport si metoda Montessori

Maria Montessori ne-a lasat mostenire o metoda excelenta de cunoastere si predare, atat pentru copii, cat si pentru parinti. La ce se refera aceasta?

Metoda Montessori presupune dezvoltarea copiilor intr-un ritm natural si nefortat, oferindu-le posibilitatea de a fi liberi si de a-si alege activitatile pe care vor sa le faca. Aceasta libertate de alegere il face pe copil sa fie mai implicat in procesul de invatare, fiind pe deplin constient de acesta.

Trebuie mentionat ca activitatea trebuie sa se desfasoare intr-un mediu controlat, sigur pentru copii. Adultul are un rol pasiv si se va dedica doar observarii, urmand sa intervina numai daca este solicitat de copil.

Educatia fizica in viziunea Mariei Montessori

Maria Montessori defineste sportul ca educatie musculara si gimnastica. In acest sens, definitia cuprinde patru exemple de gimnastica:

1. Atletism: exercitiile efectuate cu ajutorul unor aparate.

2. Liber: cel care nu depinde de echipamente sau accesorii.

3. Educational: se axeaza pe deprinderea unor calitati care sa il ajute pe copil.

4. Respirator: axat pe controlul respiratiei si pe intarirea sistemului respirator, prin diferite exercitii.

Metoda Montessori propune, asadar, ca educatia fizica sa faca parte din viata de zi cu zi a copilului, pentru a-l ajuta sa-si dezvolte calitatile fizice si psihice. Sportul este o componenta importanta a vietii fiecarui om, indiferent de varsta, de aceea este important sa fie integrat ca o rutina in viata copiilor.

Sport pentru dezvoltare, nu pentru competitie

Potrivit Mariei Montessori, sportul trebuie sa ii ajute pe copii sa deprinda obiceiuri precum cooperarea, mai degraba decat concurenta.

Fotbalul prin metoda Montessori

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume, fotbalul este alegerea cea mai la indemana atunci cand vrei sa iti duci copilul la sport. Exista mai multe incercari de predare a fotbalului folosind metoda Montessori.

“Filosofia” fotbalistica potrivit metodei Montessori este ca trebuie sa ne concentram pe dezvoltarea abilitatilor copiilor de a face alegeri libere si de a forma o echipa.

Educatia fizica la scoala, prin metoda Montessori

Orice activitate fizica poate fi predata copiilor folosind metoda Montessori: este important sa le inducem copiilor ideea ca miscarea este necesara pentru a-si imbunatati conditia fizica, pentru a fi sanatosi, pentru a interactiona cu alti copii de varsta lor, mai degraba decat sa ii supunem unei competitii constante.

De asemenea, este important sa tineti cont de preferintele copilului atunci cand alegeti sportul pe care sa-l practice si sa alegeti un tip de miscare care sa i se potriveasca.

Competitia sportiva, in viziunea Mariei Montessori

Potrivit metodei Montessori, sportul ar trebui sa se concentreze pe procesul in sine, nu pe rezultate. Din acest motiv, concurenta nu exista in ceea ce priveste sportul, din perspectiva educatiei Montessori.

Obiectivele copilului ar trebui sa fie invatarea si perfectionarea, competitia cu sine insusi, nu cu altii. Cuvantul-cheie este cooperarea intre copii, nu concurenta.

Cum iti sustii copilul sa faca sport?

Sprijinul parintelui este cel mai important pentru copil. In mama si in tata cel mic gaseste confirmare, validare, echilibru. De aceea el are nevoie din partea voastra de sprijin constant si neconditionat.

Incercati sa nu puneti, macar pentru inceput, un accent prea mare pe rezultate si sa nu va aratati dezamagiti atunci cand copilul nu se ridica la nivelul asteptarilor voastre. Acest lucru ii poate provoca anxietate celui mic si il poate face sa isi piarda increderea in sine si placerea de a face sport.

Foto: Pixabay.com/StockSnap

Taguri Sport Sport copii Metoda montessori

Articole recomandate

Citeste si despre