Activitati extrascolare indicate pentru copii

/ / Modificat: 2022-01-04
Activitati extrascolare indicate pentru copii

Cand copiii incep scoala avem tendinta sa ne vaitam ca primesc prea multe teme pentru acasa si ca nu mai au timp de nimic. “De nimic” inseamna, de multe ori, faptul ca nu pot face activitatile extrascolare la care sunt inscrisi (sport, dansuri, pictura, teatru, limbi straine etc.), cand de fapt ar trebui sa ne gandim mai mult la activitati de baza, care ii imbogatesc si ii ajuta sa se dezvolte, desi costa putin sau chiar deloc.

Activitatile simple ajuta copiii sa se dezvolte

Chiar daca ii inscriem pe copii la activitatile extrascolare menite sa-i ajute sa isi dezvolte talentele, ar trebui sa acordam atentie si catorva lucruri simple, dar de baza:

• participarea la treburile casnice, in functie de varsta si abilitati

• plictiseala, care ca ii va provoca sa fie spontani si creativi

• joaca sub orice forma, singuri sau cu parintii, fratii ori prietenii

• plimbarile si activitatile in aer liber

• cititiul

• desenatul

• timpul petrecut fara gadgeturi si ecrane-

Ce beneficii au activitatile simple pentru copil

Multi parinti sunt multumiti cand copilul sta cuminte si se uita la clipuri pe YouTube sau se joaca la telefon; se gandesc ca il ajuta sa se dezvolte cognitiv si nici nu le trece prin cap sa il incurajeze sa faca vreuna dintre activitatile de mai sus.

Implicarea in treburile casnice, cu sarcini potrivite varstei, il va face pe copil sa se simta util si apreciat. Daca ai incredere in el sa stearga de praf bibelourile, sa zicem, inseamna ca stii ca o va face cu simt de raspundere si atentie.

Sa ii ceri copilului sa faca ordine intre jucarii sau la el in camera nu este o pedeapsa, ci un premiu care arata ca a ajuns la varsta la care poate avea si obligatii, nu doar drepturi. Exista studii care arata ca acei copii care participa la treburile casnice se simt mai apreciati si sunt mult mai independenti.

N-ai fi crezut ca o ora de curatenie in casa ajuta la cresterea respectului de sine si a increderii, insa chiar asa se intampla, dincolo de faptul ca il resposabilizeaza.

Joaca poate pare simpla pentru tine, ca adult care ti-ai dori sa mai ai timp sa o faci. Dar pentru copii joaca este si o modalitate foarte buna de a invata lucruri noi si de a relationa cu altii.

Plimbarile, de preferat in aer liber sunt cel mai bun "sport" pe care il poate face un copil. In plus, poti profita de ele pentru a-l invata lucruri noi, pentru a-i stimula curiozitatea si dorinta de a afla tot mai multe.

Desenul are beneficii nebanuite pentru copil. Dincolo de faptul ca invata cum sa tina in mana creioanele, imaginatia sa va lucra in permanenta. Este si un exercitiu fizic deloc solicitant, dar totusi intens, creste capaciatea de concentrare, imbunatateste atentia, il invata sa aiba rabdare, ii creste respectul de sine atunci cand "operele" sale sunt apreciate.

Cititul este calea cea mai scurta si mai sigura spre invatare. Trebuie sa-i alegi carti potrivite pentru varsta lui si sa il indemni sa le citeasca. Desi s-ar putea sa se plictiseasca repede de ctit, atunci vor intra in functiune imaginatia si creativitatea.

Privarea unui copil de telefon sau tableta nu trebuie sa fie o pedeapsa, ci o modalitate de a-l provoca sa incerce si altceva, intr-o lume in care totul pare sa ajunga la el mult mai usor prin intermediul internetului si al televizorului. Pentru a te asigura ca nu se simte pedepsit, stabiliti impreuna cand si cat va sta fara gadgeturi si faceti un plan de activitati cu care poate fi “omorat” timpul.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Activitati extra-scolare

Articole recomandate

Citeste si despre