Prea multe activitati extrascolare? Claudia Chiru: „Nu poti sa-i faci copilului un program de luni pana vineri ca si cum ar fi la serviciu!”

/ / Modificat: 2023-11-27
Prea multe activitati extrascolare? Claudia Chiru: „Nu poti sa-i faci copilului un program de luni pana vineri ca si cum ar fi la serviciu!”

Elevii au ajuns sa aiba un program la fel de incarcat precum cel al adultilor. Cursurile de limbi straine, de dans, inot, karate etc., pe langa ore de curs, teme pentru acasa si meditatii, pot avea un efect devastator asupra celor mici, pe termen lung. Privati de odihna si de orele de joaca, firesti si necesare, copiii pot ajunge sa isi piarda interesul pentru orice fel de activitate, iar de aici pana la burnout nu mai este decat un singur pas, avertizeaza specialistii.

„Elevul corporatist”, cum spun psihologii, se trezeste la ora 7:00, merge la scoala de la 8:00 la 12:00, iar la ora 14:00 incepe prima activitate extrascolara. Dupa o pauza de o ora, urmeaza a doua activitate de la 16:30. La 18:30, cel mic se apuca de teme, iar dupa ce le termina ii mai ramane o ora libera. Se duce la culcare devreme, pentru ca este obosit, iar a doua zi trebuie sa fie odihnit si in forma pentru a o lua de la capat.

„Copilul are nevoie de odihna, in primul rand. Si cand spun odihna trebuie sa fie in pat la ora 21:00, pregatit pentru somn. Daca nu doarme minimum 10 ore, nu este bine pentru un copil scolar mic. Ar trebui sa aiba timp pentru joaca, pentru ca joaca este cea mai importanta pentru copiii din ciclul primar si chiar si din gimnaziu.

Parintele trebuie sa aiba aceasta forta interioara si sa sa se abtina din a-l inscrie la foarte multe ateliere si din a cere foarte mult de la el, pentru ca proiectam asupra lor ceea ce noi n-am putut sa facem, ceea ce noi n-am avut si ii incarcam pe copii cu niste greutati pe care nu le pot duce”, a explicat Claudia Chiru, profesor pentru invatamantul primar, antreprenoare si fondatoarea SAGA Kid, pentru parintisipitici.ro.

CITESTE SI: Oana Moraru, despre chinul copiilor: "Isi petrec viata intre scoli, afterschool-uri, cluburi si meditatii"

Aceasta ii avertizeaza pe parinti ca, pompand in copil, nu fac decat sa il chinuie si sa il incarce cu niste greutati pe care nu le poate duce.

„Nu poti sa-i faci copilului un program de luni pana vineri ca si cum ar fi la serviciu ca noi, adultii. Copilul care vrea sa invete la scoala si care este obisnuit din familie sa aiba o rigoare academica, sa stea in preajma unor activitati intelectuale, face fata la scoala si va deveni ceva interesant in viata. Celalalt, care nu este expus activitatilor intelectuale si nici nu are un mediu de asa natura, probabil ca o sa fie ceva mai putin, ceva dupa puterile lui, dar exista loc pentru toata lumea. Adica nu e necesar sa fim toti manager, nu e necesar sa fim toti doctori, nu e necesar sa avem toti afaceri. Avem nevoie de cizmari foarte bun nu de designer de incaltaminte, de croitori nu de designeri vestimentar. Adica avem nevoie de oameni pasionati, care isi descopera pasiunea si sa faca bine lucrurile in orice, in toate domeniile! Cred ca si de ciobani avem nevoie, ca sunt din ce in ce mai putini.

Nu trebuie sa pompam in copil! E important sa-i dam copilului ceea ce el are nevoie, lucrurile de baza de care are nevoie, si apoi sa-l vedem un pic, sa il asteptam sa creasca, sa vedem catre ce se indreapta. Nu toti copiii pot sa invete limbi straine de la o varsta mica, din primar. Si nici nu stiu de ce l-ai trimite sa invete limba straina de la ciclul primar, ca face la scoala, e suficient. Lasa-i televizorul pe limba engleza sa auda non-stop, sau pe spaniola, sau pe franceza, pe ce vrei tu si o sa vezi ca isi si formeaza auzul. Si apoi, cand o sa fie necesar, sa invete in liceu, in facultate, ca acolo se defineste, tu ai pus deja caramida pentru asta”, a explicat Claudia Chiru.

Cum ar trebui sa arate programul unui scolar

In viziunea Claudiei Chiru, un program echilibrat pune accentul, in primul rand, pe nevoile individuale ale copilului si libertatea sa de a-si crea propriul drum. Profesoara este de parere ca este important ca cei mici sa isi cultive pasiunile si sa faca miscare, insa activitatile extrascolare ar trebui limitate la doua zile pe saptamana, in special in timpul anului scolar.

„Dupa parerea mea, un program sanatos al unui copil ar fi sa se culce devreme, sa manance ceea ce are nevoie, sa se joace cel putin 3 - 4 ore/zi liber, ce vrea el. Atentie! Nu ce ii spunem noi sa faca. Si ar trebui sa aiba un hobby, sa faca ceva. Daca are hobby legat de ceva static, trebuie sa aiba neaparat si ceva cu miscare. Maximum doua zile/saptamana s-ar putea duce undeva sa faca ceva in plus. In rest, cred ca e foarte important sa stea cu parintii, sa petreaca timp cu parintii si cu rudele apropiate, cu mediul in care traieste si sa se joace foarte mult in interior si in exterior”, a precizat Claudia Chiru.

Claudia Chiru: „Copilul trebuie sa faca ceva ce-si doreste el, NU ce ne dorim noi”

Aceasta a insistat si asupra importantei de a lasa copilul sa aleaga activitatile care ii plac cu adevarat:

„Copilul trebuie sa faca ceva ce-si doreste el, NU ce ne dorim noi. Adica daca lui ii place fotbalul si noi zicem `nu, ca nu imi place mie, mama, fotbalul, fa sah`, dar copilului nu-i place sahul. Tu il duci la sah pentru tine. Poti sa te duci tu la sah direct si pe el sa-l duci la fotbal sau undeva unde ii place lui, intr-un loc sau in doua maximum!

Trebuie sa faca ce doresc ei sa faca, pentru ca, de fapt, aia e viata lor. Ei atunci traiesc. Daca noi le luam joaca, ii iritam, ii constrangem, ii fortam sa traiasca o viata chinuita... efectiv ii chinuim. Da, pot sa spun asta, daca nu-i lasam sa se joace singuri cum doresc ei, ii chinuim”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati extra-scolare Activitati extracurriculare

Articole recomandate

Citeste si despre