Valori importante pe care le invata copiii din activitatile extrascolare

/ / Modificat: 2023-10-03
Valori importante pe care le invata copiii din activitatile extrascolare

Activitatile extracurriculare sunt activitati de care copiii se bucura, sau cel putin acesta ar trebui sa fie obiectivul principal. Cu toate acestea, ele merg mai departe, deoarece implica invatarea unor valori importante pentru ei. Astfel, faptul de a face activitati extracurriculare implica faptul ca ei interiorizeaza o serie de valori care le pot servi pentru tot restul vietii.

Valori importante pe care le invata copiii din activitatile extrascolare

Abilitatea de a excela, valoarea efortului, compania... sunt doar cateva dintre valorile pe care copiii le integreaza datorita acestui tip de activitati, indiferent de activitatea in sine, deoarece toate implica valori, chiar daca sunt diferite unele de altele. Afla care sunt valorile pe care copiii le dobandesc datorita acestora.

1. Valoarea efortului

Copiii invata valoarea efortului prin intermediul activitatilor extracurriculare, deoarece acestea ofera oportunitati de a-si stabili obiective, de a face fata provocarilor si de a persevera.

2. Perseverenta

O alta valoare pe care copiii o invata prin activitati extracurriculare, in special in sport, este valoarea perseverentei. Prin intermediul acestora, ei au ocazia de a se angaja intr-o activitate pe termen lung.

3. Munca in echipa

Ca fiinte sociale, avem nevoie de altii pentru a supravietui, motiv pentru care legaturile sunt atat de importante. Si aceasta este o alta valoare care este pusa in valoare de activitatile extracurriculare; sfera sociala.

4. Invatarea pe tot parcursul vietii

Prin intermediul activitatilor extracurriculare, copiii inteleg, de asemenea, ca este posibil si necesar sa continue sa invete tot timpul. Ca invatam toata viata noastra si ca aceasta invatare, aceasta formare, nu este ceva care se va termina intr-o zi.

5. Capacitatea de a depasi obstacole

O alta valoare pe care o invata este rezilienta, pe care copiii si-o forjeaza atunci cand se confrunta cu provocari si cu necesitatea de a depasi obstacolele. Copiii invata sa persevereze, sa se adapteze si sa gaseasca solutii, ceea ce ii pregateste sa faca fata cu incredere si determinare provocarilor viitoare din viata lor.

6. Angajament si responsabilitate

Acestea sunt activitati care ii invata, de asemenea, sa isi ia un angajament fata de lucruri si fata de ei insisi. De ce? Pentru ca, inscriindu-se la o activitate, ei isi iau angajamentul de a participa. De exemplu, in cazul sporturilor de echipa, care implica meciuri in weekend, acest lucru implica un angajament de a participa (sunt o parte esentiala a unei echipe).

7. Toleranta si respect

Activitatile extrascolare ii invata si valoarea tolerantei, deoarece sunt confruntati cu situatii care ii obliga sa interactioneze cu alti copii, copii care au alte interese, alte personalitati, alte moduri de a intelege lucrurile, alte gusturi.... Cu alte cuvinte, copii care pot fi foarte diferiti de ei. Si totusi, este o buna ocazie de a intelege ca, chiar daca sunt diferiti si chiar daca nu impartasesc intotdeauna toate opiniile celorlalti, trebuie sa fie toleranti si respectuosi. Invatarea acestui lucru le va fi utila pentru toate scenariile din viata lor, deoarece toleranta si respectul sunt valori fundamentale, mai ales avand in vedere ca traim intr-o lume sociala.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati extracurriculare Activitati extra-scolare Activitati extracurriculare copii

Articole recomandate

Citeste si despre