Cum sa reduci conflictele cu micutul

/ / Modificat: 2018-11-06
Cum sa reduci conflictele cu micutul

Conduci spre casa, epuizata dupa o zi de munca la serviciu. Ai luat copiii de la after-school si te gandesti ca mai ai de gatit cina, de strans masa, de pregatit copiii pentru culcare. Deja ti se pare ca mai este o vesnicie pana sa te culci! Iar traficul este extrem de aglomerat. Nici nu intrati bine pe usa, in casa, ca deja cei doi frati se iau la harta.

Degeaba incerci sa mediezi conflictul, cei mici nu par sa te auda. Te trezesti tipand la ei sa inceteze. Si in sfarsit inceteaza, iar tu te simti coplesita de vinovatie pentru ca ti-ai pierdut controlul.

Acest scenariu iti este cunoscut? L-ai experimentat si tu intr-o varianta putin diferita? Copiii sunt destul de provocatori, iar conflictele cu ei sunt inevitabile. La fel si pierderea autocontrolului.

5 sugestii care te pot ajuta sa reduci conflictele cu micutul tau

Fa contact vizual cu el

De multe ori, copilul nu se uita la parinte cand acesta ii vorbeste. Privirea ii fuge pe diverse obiecte, pe pereti sau catre jocul care tocmai i-a fost intrerupt. Iar adultul se enerveaza.

Daca vrei ca micutul sa te auda este bine sa te asezi la acelasi nivel cu el, sa il privesti in ochi si doar cand el se uita la tine sa ii vorbesti.

Stabileste limite si consecinte

Copiii au nevoie sa stie ce le este permis sa faca si ce nu. Limitele ii ajuta sa se simta in siguranta. De asemenea, este bine sa stabilesti si ce se intampla in cazul in care micutul nu respecta o limita. In felul acesta il faci responsabil pentru comportamentul lui. Daca, de exemplu, arunca cu Lego in fratele lui, atunci isi pierde dreptul de a se mai juca cu Lego.

Accepta-i emotiile

Cand copilul trece printr-un moment mai dificil, cand are o iesire emotionala mai puternica, este bine sa ii recunosti emotia, sa o numesti si sa i-o accepti. “Esti frustrat ca Matei ti-a luat jucaria. Te inteleg, si mie mi se intampla sa ma simt asa cand nu obtin ceea ce vreau!”. Copii au nevoie ca noi sa punem in cuvinte ceea ce ei simt, pentru ca inca nu au invatat sa faca singuri acest lucru.

Da-i alternative

O mare sursa de tensiune intre parinte si copil se datoreaza faptului ca micutul nu face ceea ce i se spune. In loc sa ii spui intr-un mod directiv ce sa faca, incearca sa ii dai alternative. Spre exemplu: “Te imbraci cu puloverul pentru ca afara este frig!” poate fi inlocuit cu “Iti pui puloverul in casa sau cand ajugem la iesirea din bloc?”

Stabileste-i o rutina

Faptul ca micutul are un program destul de clar stabilit, ca stie ce urmeaza sa faca in fiecare zi, il face sa se simta in siguranta. Este bine sa aiba o rutina pentru teme, pentru masa, pentru odihna, pentru joaca, iar el sa stie in ce ordine sunt aceste activitati. Rutina il ajuta sa fie mai cooperant, mai linistit si mai putin solicitant cu tine.

Aceste mici strategii te vor ajuta ca in timp sa reduci certurile cu micutul. Este adevarat ca la inceput nu va fi prea usor, dar, in timp, vei vedea rezultatele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Conflict Conflicte copii Conflicte parinti copii Solutii conflicte copii

Articole recomandate

Citeste si despre