De cand ai devenit mama nu iti mai suporti soacra? Studiile spun ca e normal

/ / Modificat: 2017-11-21
De cand ai devenit mama nu iti mai suporti soacra? Studiile spun ca e normal

Femeile au mai multe sanse sa se certe cu soacrele lor dupa ce au copii. Iar daca bunica sta cu copilul in mod regulat, disputele cu mama soacra sunt la ordinea zilei. Cel putin asa arata rezultatele unui studiu realizat pe 1.200 de cupluri de finlandezi, care confirma proverbul "tu ii dai un deget si ea iti apuca toata mana".

Certurile cu socrii, mai frecvente dupa ce faci copii

"Nurorile au mai multe sanse de a raporta conflicte familiale, atunci cand soacrele isi ofera sprijinul in ingrijirea nepotilor", a declarat intr-un interviu Mirkka Danielsbacka, co-autoarea studiului de mai sus. Acest lucru indica faptul ca intensificarea conflictelor dintre nurori si soacre este strans legata de ingrijirea nepotilor. Nu degeaba se fac glume si bancuri pe aceasta tema! De exemplu, se spune ca o soacra poate face neplacuta si cea mai fericita casnicie din lume. Intrebati-l doar pe Terri Orbuch, un sociolog care a urmarit aproape 400 de casnicii pe o perioada de 26 de ani si a constatat ca relatiile cu socrii sunt strans corelate cu riscul divortului.

In efortul de a-si da seama de ce relatiile cu socrii tind sa se inrautateasca de-a lungul timpului, Danielsbacka si colegii ei au intrebat 1202 de femei si barbati finlandezi casatoriti cat de des s-au certat cu parintii sau socrii lor si cat de apropiati se simt de fiecare ruda.

La participantii care au declarat ca se simt apropiati de socri si parinti, probabilitatea sa se certe cu ei a fost mai mica. In general, finlandezii au declarat ca au avut mai multe dispute cu parintii lor decat cu socrii... pana cand au avut copii. Odata ce nepotii au intrat in cadru, participantii la studiu au declarat ca au continuat sa se certe cu proprii parinti cam la aceeasi rata ca inainte, dar au inceput sa se certe si cu socri.

Disputele dintre nurori si soacre au devenit si mai frecvente atunci cand bunicile au ajutat la cresterea copiilor sau au venit frecvent in vizita, sugerand faptul ca soacrele, care isi doresc relatii cu nepotii lor, nu pot castiga.

"Interesul comun, care este creat de aparitia unui nepot ofera noi motive pentru ca bunicii sa influenteze si sa se amestece in viata altor membri ai familiei, lucru ce se poate reflecta prin aparitia conflictelor", scriu autorii.

O parte a conflictului provine, probabil, din faptul ca socrii sunt mai des prin preajma, odata ce apar nepotii. Musafiri obisnuiti, dar nedoriti, pot transforma orice relatie cordiala intr-un camp de lupta.

"S-a constat o legatura intre numarul conflictelor si frecventa contactelor", au scris autorii. Dar exista si o explicatie mai reconfortanta.

In urma studiului, Danielsbacka si colegii sai considera ca noi, mamele, nu intram in conflict cu soacrele noastre pana cand nu le consideram ca parte din familie si nu facem asta pana cand nu dam nastere nepotilor lor. Psihologii evolutivi numesc asta "pedeapsa de rudenie". Si pana nu-ti vezi socrii precum parintii, e greu sa te certi cu ei, ca si cum te-ai certa cu proprii parinti.

Data viitoare cand vrei sa-ti impingi soacra de pe scari, respira adanc. Probabil ca vrea doar sa-si vada nepotii. Si probabil ca tu vrei doar sa-i spui "mama".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Certuri cu soacra Conflict Familie fericita

Articole recomandate

Citeste si despre