De ce este important sa te impaci cu micutii tau dupa o cearta

/ / Modificat: 2021-12-30
De ce este important sa te impaci cu micutii tau dupa o cearta

Cand ai copii este normal sa existe si neintelegeri, deoarece fiecare persoana are peceptii diferite despre ceea ce ii inconjoara. Iar pentru copii si parinti, lucrurile sunt cu atat mai diferite, deoarece cei mici nu percep atat de multe probleme precum percep adultii. Pentru copii totul este o joaca si, adesea tind sa minimizeze problemele.

Prin urmare este imposibil sa nu existe zile in care sa nu existe mici certuri. Fie pentru ca nu vor sa-si faca temele, nu vor sa faca ordine in camera lor sau din alte motive. Sunt situatii destul de compleze, care se intampla in orice familie, insa modul in care sunt rezolvate este cel care face diferenta.

De asemenea, intr-o anumita masura, ambele parti simt ca opiniile lor nu sunt respectate. De aceea este important sa le explicam copiilor de ce trebuie sa faca un anumit lucru, dar si care sunt consecintele in cazul in care nu fac lucrul respectiv, fie ca este vorba despre teme, activitati casnice, relatia cu fratele mai mic sau mai mare, etc. In caz contrar furia va fi cea care va prelua controlul si va provoca daune emotionale critice.

Importanta de a face pace

Atunci cand apar neintelegeri, este esential ca adultul sa se angajeze intr-un dialog de negociere cu copilul. Trebuie sa afle punctul lui de vedere, sa ii inteleaga opinia si sa ii explice, pe intelesul acestuia, de ce trebuie uneori sa faca si lucruri pe care nu isi doresc sa le faca, dar si ce consecinte au faptele lor. De asemenea, este important ca adultul sa-i raspunda copilului cu calm la orice intrebare. In acest fel, atat parintele cat si copilul isi pot exprima cu calm punctele de vedere si pot ajunge la un punct comun.

In plus, prin acest exercitiu se poate stabili un set de reguli si limite esentiale care opt duce la evitarea repetarii unei situatii similare.

Cu toate acestea, daca in urma unei confruntari cu copilul, parintii nu manifesta intentia de a repara relatia cu acestia pentru o perioada mai mare de maxim o ora, il va arunca pe copil intr-o stare de ingrijorare constanta. Cu atat mai mult, copilul nu trebuie pedepsit spunandu-i ca nu mai ai ce sa vorbesti cu acesta si ca orice discutii s-au incheiat. La fel de rau este sa va culcati suparati unuii pe altii.

Legatura dintre parinti si copil este slabita de acest eveniment, deoarece, din cauza furiei, acestia prefera sa se evite reciproc si sa nu mai vorbeasca despre momentele importante din viata fiecaruia.

Pe de alta parte, este afectata stima de sine a copilului, deoarece acesta crede ca are doar defecte care il fac sa fie respins. In mod similar, copilul va crede ca acelasi lucru se va intampla si atunci cand se va afla in alte medii.

De asemenea, copilul se obisnuieste sa actioneze cu dusmanie si resentimente, pentru ca ceea ce ii transmit parintii este ca acesta este singurul mod de a actiona atunci cand nu este de acord cu alte persoane.

In cele din urma, toti acesti factori sunt in detrimentul sanatatii mintale a copilului. Copilul este invadat de emotii negative care produc doar anxietate si tristete.

Cum sa actionezi dupa o cearta cu copilul

In primul rand, este esential ca amandoi sa va acordati pentru scurt timp un spatiu pentru a va gandi la cele intamplate. In acest fel, se pot gandi la greselile pe care lea-u facu ei, dar si celalalt si pot lasa mandria deoparte.

Apoi, dupa acest moment de reculegere si cugetare, este important sa se poarte o discutie deschisa prin care atat copilul cat si parintele sa incerce sa inteleafa punctul de vedere al celeilalte persoane. In acest fel, puteti intelege motivele care l-au determinat pe copil sa reactioneze intr-un anumit fel si vei sti, pe viitor, cum sa eviti o situatie similara.

In cele din urma, lasa trecutul deoparte si fa loc in relatia cu cel mic, pentru prezent. In acest fel, ambele parti pot reveni la relatia obisnuita de iubire si intelegere, fara a distorsiona prezentul copilului si fara a-I afecta intr-un mod negativ dezvoltarea personala.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cearta copii Parinti si copii Conflicte parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre