Sase motive puternice pentru care NU ar trebui sa-ti lovesti copilul NICIODATA

/ / Modificat: 2019-11-22
Sase motive puternice pentru care NU ar trebui sa-ti lovesti copilul NICIODATA

Societatea este inca adormita in fata pedepselor fizice aplicate copiilor. Este o practica adanc inradacinata si care provoaca daune si are atat consecinte fizice cat si psihice asupra celor mici.

Ca adulti, ca parinti responsabili si iubitori, trebuie sa stii ca lovirea unui micut reprezinta un comportament total reprobabil, care nu duce la nimic bun. Exista alternative si poti educa fara a lovi. 

6 motive puternice pentru care nu ar trebui sa lovesti niciodata un copil

Arati ca ti-ai pierdut controlul

Ca parinte trebuie sa detii controlul situatiei. Si prin control, nu inseamna ca trebuie sa exerciti autoritarismul, ci sa ai capacitatea de a indruma micutul si de a-i explica ce comportamente sunt potrivite si care nu, in fiecare situatie. Parintele este pilonul pentru un copil, punctul lui de referinta. Lovindu-l, ii arati ca ai pierdut controlul si ca pilonul se prabuseste si iti distruge autoritatea.

De multe ori este dificil sa-ti mentii controlul, toti avem si zile proaste. Oboseala, stresul... si uneori vrei sa explodezi. Dar trebuie sa exerciti autocontrolul, sa numeri pana la 10 (sau pana la 100 daca este necesar) inainte de a exploda ca un vulcan in eruptie si de a plati cel mic pentru lipsa autocontrolului tau. 

Este o modalitate gresita de a solutiona conflictele

Ce ii transmiti copilului daca ii dai o palma sau il tragi de par din cauza unui comportament pe care il consideri necorespunzator? Crezi ca in acest fel rezolvi problemele.

Asa dai prioritate violentei inaintea cuvintelor ca o modalitate de solutionare a conflictelor. Daca exista o problema, vei vorbi despre ea intr-un mod civilizat, daca a facut ceva cu care nu esti de acord, ii vei explica. Daca nu este cel mai bun moment pentru a face acest lucru, asteapta pana se calmeaza apele si apoi vorbiti. Exista multe optiuni in locul bataii si, desigur, mult mai educative.

Violenta naste violenta

Cum poti spune unui copil ca este gresit sa lovesti un alt copil daca tu ii faci la fel? Este o modalitate de a justifica violenta, de a o normaliza prin incoerenta si autoritate neinteleasa. Eu te lovesc pe tine, dar tu nu ar trebui sa o faci cu altii. Cum?

Este dovedit ca micutii expusi violentei domestice devin adulti violenti. Vede asta acasa si o asimileaza ca ceva normal. Educatia fara violenta este o cale care ar trebui sa inceapa din ziua in care se naste micutul  sau chiar inainte, din pantece.

Nu este o metoda educativa

Lovirea copilului iti arata cat de putin creativ esti ca parinte. Cel mai usor lucru este sa-i dai o palma peste obraz sau un bici, dar rezolvi problema doar prin frica, insa nu modifica comportamentul micutului.

El va evita sa faca acel lucru pentru a nu mai primi bataie, dar nu va intelege de ce este gresit ceea ce a facut. Este mai complicat, dar responsabilitatea ta ca parinte este sa folosesti resurse educationale care sa corecteze comportamentele intr-un mod respectuos. Vorbiti, dialogati, explicati nu numai despre actiunile facute deja, dar si pentru a evita alte probleme.

Dauneaza personalitatii copilului

Tipetele, umilintele si, bineinteles, lovirea lasa o amprenta de nesters asupra personalitatii  copilului. Este adevarat, multi dintre noi am primit cate o bataie in copilarie si nu ni s-a intamplat nimic, sau asa vrem sa credem, dar ranile sunt acolo. Ca adult trebuie sa fii capabil sa dai uitarii greselile pe care le-au facut parintii tai. Acesta este modelul pe care vrei sa-l urmezi cu copilul tau?

Abuzul provoaca schimbari in creier. Il face pe cel mic sa piarda linia unei educatii prin respect. Violenta il face sa se simta neputincios si umilit si provoaca daune stimei de sine.

Nimeni nu merita sa fie lovit

Sa lovesti este o mare greseala. Pentru ca este vorba despre copilul tau, nu inseamna ca ai dreptul sa-l lovesti. Violenta impotriva femeilor ni se pare groaznica, dar de ce o justificam cand vine vorba de cei mici? Ei trebuie protejati si educati cu dragoste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lovire copil Bataie

Articole recomandate

Citeste si despre