Ce sa faci atunci cand un alt copil iti loveste copilul?

/ / Modificat: 2022-08-28
Ce sa faci atunci cand un alt copil iti loveste copilul?

Este o prioritate pentru fiecare mama sa isi apere copilul si sa il stie in siguranta, mai ales cand acesta este supus unui pericol. Atunci cand un alt copil iti loveste copilul cu siguranta vei fi coplesita de furie si razbunare si vei dori sa actionezi in consecinta. Mai ales cand acest lucru se intampla pentru prima data.

Oricat de mult te macina furia, adu-ti aminte ca in aceasta situatie este foarte important cum te comporti, deoarece de acest lucru depinde modul in care copilul tau va face fata, mai tarziu, situatiilor similare. Prin urmare incearca sa ramai calma, sa analizezi situatia si sa iei decizii bine gandite. 

Retine faptul ca reactia ta la agresiune poate face diferenta pe termen lung. Atitudinea ta poate imbunatati sau inrautati situatia, ii poate da putere copilului taua sau il poate face sa se simta mai slab. De aceea, este important sa fii atenta inainte de a interveni.  

De ce l-a lovit acel copil pe copilul tau? 

In primul rand, este necesar sa identifici natura agresiunii, deoarece modul in care se va proceda va fi diferit in fiecare caz. Nu este acelasi lucru pentru un bebelus care loveste un copil ca un act de explorare si nici pentru un copil care loveste un alt copil pentru ca nu stie cum sa gestioneze frustrarea. In mod similar, ambele situatii sunt foarte diferite de cele ale unui copil care agreseaza sistematic si agreseaza un alt copil la scoala.

Pentru a identifica mai bine contextul, poti incerca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • A fost un act unic sau este un eveniment care se repeta in timp?
  • Care este varsta si nivelul de dezvoltare al copiilor implicati?
  • Copilul tau este doar victima sau a contribuit si el/ea la conflict?

Cum trebuie sa actionezi daca copilul tau este lovit

Daca un copil iti loveste copilul este normal sa te simti confuza, furiosa sau neputinciosa. Nu este intotdeauna usor de decis ce trebuie facut in astfel de cazuri. Cu toate acestea, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont. Iata care sunt acestea.

Vorbeste deschis cu micutul tau

Discutia cu copilul tau este primul pas esential. Cere-i sa-ti spuna versiunea lui despre desfasurarea evenimentelor (cu atat mai mult daca nu ai fost de fata). Fa acest lucru pe un ton calm, fara sa-l prezezi. Acorda-i timpul necesar pentru a-ti spune, atunci cand va fi pregatit. Astfel, ii oferi  copilului  un spatiu valoros pentru a se exprima si pentru a-si impartasi emotiile.

Sa povestesti un eveniment si sa exprimi ceea ce simti este extrem de eliberator. Asadar, asigura-te ca ii dai copilului tau increderea de a veni la tine pentru ajutor in astfel de situatii.

Evita judecata

Atunci cand copilul iti spune ce s-a intamplat, evita sa il judeci. In schimb, incearca sa fii compatimitoare si intelegatoare. Este posibil ca el sau ea sa nu fi actionat in cel mai bun mod sau sa nu fi stiut cum sa reactioneze, dar incerca sa nu-l invinuiesti sau sa-i reprosezi acest lucru, deoarece nu faci decat sa-l umilesti si sa-l faci sa se simta rusinat. In schimb, concentreaza-ti atentia pe a-i oferi sprijin si pe a gsi solutii impreuna.

Ramai calma

Daca esti martora la scena in care un copil care iti loveste copilul, este probabil ca primul instinct sa fie acela de a-ti apara copilul si de a-l ataca pe celalalt copil sau pe parintii acestuia, dupa caz.

De asemenea, daca copilul iti spune ca a fost agresat la scoala, probabil ca vei dori sa ceri explicatii, si nu in cel mai bun mod. Chiar si asa, este important sa incerci sa iti pastrezi calmul pentru a nu-i transmite copilului tau mai multa suferinta si stres. Incearca sa iti reglezi emotiile pentru a-ti putea ajuta copilul sa le poata gestiona pe ale lui.

Actioneaza

Chiar daca nu actionezi impulsiv, este important sa actionezi. Copilul tau trebuie sa se simta protejat si sprijinit. Sa presupunem ca sunt doar lucruri de copii si ca ar trebui sa le rezolve intre ei. Insa nu este cea mai buna alternativa daca agresiunea a fost semnificativa sau daca se repeta in mod sistematic.

Asadar, daca vezi ca un alt copil il agreseaza pe copilul tau, poti sa-i dai un avertisment ferm, dar respectuos. In mod similar, ii poti anunta pe parintii acestuia despre cele intamplate. In orice caz, vorbeste cu cei responsabili si nu lasa lucrurile asa.

Ajuta-ti copilul sa dobandeasca instrumente necesare gestionarii unui conflict

Nu uita ca protejarea nu este sinonima cu supraprotectia si ca, in cele din urma, copilul tau trebuie sa fie capabil sa se descurce singur. Prin urmare, este important sa ii intaresti stima de sine, sa il ajuti sa isi imbunatateasca abilitatile sociale si sa il inveti sa practice asertivitatea. Aceste resurse pot preveni alte agresiuni.

Inscrie-ti copilul la cursuri de auto-aparare

Cand copilul este deja mare, si ajunge la varsta la care merge la scoala, acolo unde nu mai esti constant langa el, este important sa stie si sa se apere singur. Prin urmare este important sa-ti inscrii copilul la cursuri de auto-aparare adecvate varstei pe care o are. Aceste cursuri trebuie urmate periodic, pe masura ce creste, daca iti doresti sa fie in siguranta. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lovire copil

Articole recomandate

Citeste si despre