Trucuri pentru a-ti invata copilul sa gandeasca logic

/ / Modificat: 2021-10-26
Trucuri pentru a-ti invata copilul sa gandeasca logic

Gandirea logica este o parte foarte importanta a inteligentei. Acest lucru se invata, in primul rand, acasa, inca de la varste fragede, astfel incat in momentul in care copilul incepe scoala sa stie deja cum sa-si foloseasca inteligenta pentru a-i fi mai usor sa invete.

Ce este gandirea logica?

Gandirea logica sau rationamentul este capacitatea ce permite sa ne clarificam indoielile prin a gasi solutii la problemele cu care ne confruntam. Datorita rationamentului, suntem capabili sa asimilam cunostintele si sa intelegem lumea care ne inconjoara.

Gandirea logica consta in internalizarea, invatarea, interpretarea si tragerea de concluzii din orice eveniment pentru a le utiliza in viata de zi cu zi. Este un proces mental care ne impiedica sa actionam din instinct, ofeindu-ne capacitatea de a analiza orice situatie cu care ne confruntam si de a lua cele mai bune decizii.

Trebuie sa invatam copilul sa gandeasca logic de la varste fragede?

Da, copilul trebuie invatat sa gandeasca logic de la varste fragede. Poate parea dificil, insa nu este deloc asa. In plus, invatandu-ti copilul sa gandeasca logic, ii va usura cu mult viata, in special in timpul scolii, deoarece ii va fi mult mai simplu sa invete.

Prin urmare este important sa inveti un copil sa gandeasca logic inca de cand incepe sa vorbeasca.

Stimulandu-i gandirea logica il inveti pe copil sa se foloseasca de propria experienta, sa analizeze, sa-si formeze o parere despre o anumita situatie, sa traga concluzii si sa ia o decizie.

Cum poti invata copilul sa gandeasca logic?

In primul rand, pentru a invata un copil sa gandeasca logic, trebuie sa-I prezinti viata exact asa cum este ea, tinand insa cont de varsta copilului. De exemplu, la varste mici, nu trebuie sa-i prezinti doar partile bune ale vietii si sa-l protejezi excesiv ori sa-i oferi tot ceea ce isi doreste.

Gandirea logica se dezvolta din primul an de viata

Inca de cand este mic, copilul poate fi invatat sa-si foloseasca gandirea logica. De exemplu, cand bebelusul incepe sa se tarasca, in loc sa-i indepartezi toate obstacolele din cale, este indicat sa-i pui in drum cutii si alte obiecte sigure, astfel incat sa invete cum sa le ocoleasca pentru a ajunge acolo unde isi doreste.

De asemenea, ii poti pune jucariile preferate pe canapea. La inceput, copilul mic le va observa de pe podea si apoi va analiza cum poate ajunge la ele. Incet, incet se va agata de canapea si se va ridica pentru a ajunge la ele.

Pe masura ce copilul creste, stimulii pentru rationament ar trebui sa fie mai mari. La varsta de un an, ii poti oferi copilului jocuri care sa le stimuleze gandirea. Un exemplu este potrivirea diverselor forme si culori. In acest fel nu ii dezvolti doar gandirea logica ci si vocabularul, copilul invatand cuvinte noi, precum patrat, tringhi, romb, cerc sau culori.

Pe masura ce invata sa vorbeasca ii poti pune diverse intrebari pentru a-i dezvolta gandirea logica. Pentru asta te poti lega fie de povestile pe care i le citesti, fie de interactiunile micutului cu alti copii, fie chiar de un desen animat la care se uita.

Intreaba-l ce impresie are despre colegul de joaca sau despre personajul din carte. Intreaba-l ce crezi ca simte acesta, de ce a luat o anumita decizie si ce ar fi facut el daca era in locul personajului respectiv.

Pe masura ce creste si se confrunta cu diverse situatii, lasa-l sa incerce sa rezolve problema singur, nu ii sari in ajutor imediat. Spune-I insa, din timp, ca atunci cand are nevoie de ajutor ti-l poate cere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri Copil

Articole recomandate

Citeste si despre