Travaliul la a doua sarcina - cat este de diferit fata de prima experienta?

/ / Modificat: 2017-12-05
Travaliul la a doua sarcina - cat este de diferit fata de prima experienta?

Nicio sarcina nu seamana cu alta, asa cum nici copiii nu seamana intre ei. Daca la prima sarcina ai avut emotii la fiecare pas si totul era nou, acum, la a doua, lucrurile vor veni de la sine mult mai usor, si vei avea ocazia sa adopti o atitudine mai relaxata in ceea ce priveste alaptarea si cresterea bebelusului.

Cu siguranta vei avea multa incredere in abilitatile tale si in experienta dobandita. Si totusi, la ce schimbari te poti astepta?

Travaliul va fi mai usor si mai scurt la a doua sarcina

Nu este o stiinta exacta desigur, insa statisticile demonstreaza ca a doua nastere este mai usoara decat prima. In principiu, al doilea travaliu ar trebui sa fie mai scurt decat la prima sarcina. Stim, nu iti suna bine sa stii ca la acest fapt ajuta ca muschii vaginali nu mai sunt foarte tonifiati, dar asta face ca bebelusul sa alunece mai repede! Asta inseamna ca vei naste mai usor, deoarece organismul tau a trecut deja printr-o nastere, astfel ca dilatarea se va produce mai repede, iar cervixul va fi mai putin rigid.

Dat fiind faptul ca acum uterul tau este experimentat dupa prima sarcina, vei resimti probabil mai multe contractii false, cunoscute sub numele de Braxton Hicks. In cazul mamicilor trecute printr-o nastere, contractiile Braxton Hicks sunt mai frecvente, si acestea ajung la spital sa nasca cu cervixul deja partial dilatat.

Organismele reactioneaza diferit, se poate intampla ca in ciuda faptului ca travaliul si nasterea in sine sa se intample mai rapid, durerile resimtite sa fie mai puternice, poate chiar si datorita faptului ca stii exact ce te asteapta in sala de nasteri. Aceasta durere se poate datora si faptului ca de obicei al doilea copil este mai mare decat primul, si asta face ca expulzia propriu zisa sa fie mai dificila si sa doara putin mai tare.

Cea de-a doua nastere dureaza de obicei jumatate din timpul primei nasteri, sau chiar mai putin. Daca prima nastere a fost pe cale vaginala, ai sanse de 96% ca si cea de-a doua sa se petreaca in acelasi mod. Daca insa la prima sarcina ai nascut prin cezariana si iti doresti ca a doua sa se petreaca in mod natural, acest lucru este posibil in proportie de 80%. Metoda este insa conditionata de mai multi factori, pozitia copilului la nastere fiind cea mai importanta. Ajuta in acest sens ca travaliul sa se intample spontan si sa nu fie indus, si mai conteaza si daca la prima sarcina cezariana a fost impusa - datorita preeclampsiei sau prezentatiei pelviene.

Daca ai avut o experienta neplacuta la prima sarcina, cea de-a doua nastere te poate ajuta sa vindeci anumite traume si poate fi benefica din punct de vedere emotional, cele mai multe mamici prezinta mai putine complicatii decat la prima. Media travaliului la cea de-a doua nastere se situeaza intre 2 si 8 ore, in comparatie cu 8-18 ore la prima, faza de impingere are loc mult mai rapid, de cele mai multe ori in mai putin de doua ore.

De asemenea, pe durata travaliului vei avea sanse mai reduse sa recurgi la analgezice pentru durere, deoarece vei face fata mai bine metodelor alternative de analgezie (respiratie, masaj, dusuri, minge medicinala).

Ce surprize iti rezerva cea de-a doua sarcina?

Desi mai pregatita din punct de vedere emotional si mental, cel mai probabil vei resimti o oboseala mai acuta, faptul ca ai deja un copil mic sau un prescolar in grija contribuie la acest aspect.

Sarcina probabil se va vedea mult mai repede decat la prima, burtica va fi mai pronuntata. Pe de alta parte, datorita faptului ca esti mai experimentata cu miscarile fetale, te poti astepta ca de data aceasta sa incepi sa simti miscarile micutului mai devreme cu cateva saptamani.

La prima sarcina mamicile au dificultati in a face deosebire intre primele miscari ale fatului si cele gastro-intestinale. Un alt aspect important este legat de durerile de dupa nastere, este posibil ca acestea sa fie mai intense. Durerile se resimt astfel datorita faptului ca muschii uterini slabiti dupa prima nastere, tind sa se contracte in loc sa se relaxeze.

Chiar daca exista si aspecte mai putin placute, cele mai multe femei se bucura si se relaxeaza mai mult la a doua sarcina, experienta dobandita la prima nastere isi spune cuvantul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri A doua sarcina A doua nastere Travaliu nastere

Articole recomandate

Citeste si despre