Raport Cord Blood Center. Crestere record: 285 la suta mai multe tratamente cu celule stem in 2023. Care sunt principalele afectiuni tratate

/ / Modificat: 2024-02-26
Raport Cord Blood Center. Crestere record: 285 la suta mai multe tratamente cu celule stem in 2023. Care sunt principalele afectiuni tratate

 

Cord Blood Center, prezenta în alte sapte tari din Europa Centrala si de Est, anunta o crestere de peste 285% a numarului de unitati eliberate în 2023 la nivelul întregului grup, fata de 2022. O mare parte din unitati au fost eliberate pentru a fi folosite în tratarea tulburarilor de spectru autist, dar si pentru AVC, boli hemato-oncologice, paralizie cerebrala, leziuni ale creierului sau ale coloanei. Copiii sunt principalii pacienti tratati - 56% dintre toate unitatile eliberate.

Celulele stem recoltate la nastere din placenta, sange si tesut ombilical au indicatie standardizata de utilizare, în prezent, pentru peste 85 de boli grave, printre care anumite leucemii, limfoame sau mieloame, scleroza multipla, anumite tulburari metabolice, sau anemii. Aceste celule au si un puternic efect regenerativ, motiv pentru care în 2023 pacientii le-au utilizat pentru afectuni precum AVC, boli hemoto-oncologice, paralizie cerebrala, leziuni ale creierului sau ale coloanei, scleroza laterala amiotrofica, dar si Alzheimer sau tumori cerebrale.

Cord Blood Center, care în 2024 aniverseaza 18 ani în Romania, este banca de celule stem care a eliberat cele mai multe probe din tara noastra, majoritatea pentru a ameliora simptomele tulburarilor de spectru autist. Copiii au beneficiat de aceste tratamente în cadrul unui studiu clinic desfasurat la o clinica privata din Bucuresti, iar potrivit investigatorilor, majoritatea participantilor la studiu au înregistrat progrese si îmbunatatiri comportamentale.

Mai mult, în fiecare an cresc si indicatiile de tratament pentru care sunt eliberate probele, ”2023 este al doilea an consecutiv în care cererea de terapii cu celule stem recoltate la nastere a crescut exponential. Pana în acest moment peste 85 de afectiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la nastere din placenta, sange si cordonul ombilical. Sunt peste 1.000 de studii clinice în desfasurare pentru a explora potentialul terapeutic al acestor celule în cazul altor afectiuni, iar medicii estimeaza ca, pana în 2030, FDA ar putea aproba între 30 si 50 de noi terapii celulare”, explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

Interesul crescut al cercetatorilor pentru a explora potentialul terapeutic al acestor celule este dat de usurinta obtinerii lor, cantitatea disponibila, dar si caracteristicile lor unice.

Placenta contine cea mai mare cantitate si varietate de celule stem, iar acest lucru este un factor esentialîn administrarea terapeutica cu succes. Acest organ temporar contine inclusiv celule imuno-evazive, cu exprimare redusa sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, facilitand astfel utilizarea lor pentru orice membru al familiei.  ”În ceea ce priveste categoriile de varsta de pacienti pentru care au fost eliberate probe, cei mai multi dintre acestia sunt copii – 56%. Apoi, 32% din unitati au fost administrate adultilor, 12% varstnicilor. Vedem însa ca probele sunt accesate si în cazul rudelor copiilor de la care au fost recoltate, inclusiv adulti, datorita beneficiilor oferite de celulele imuno-evazive”, a completat Dr. Bogdan Coltor.

În prezent, parintii din Romania sunt printre putinii din Europa, alaturi de cei din Germania, Marea Britanie, Cehia si Slovacia, care pot beneficia de cantitatea maxima de celule stem disponibila la nastere prin recoltarea placentei în întregime, alaturi de sangele si tesutul ombilical.

În Romania, în cei 18 ani de activitate, aproximativ 100.000 de parinti au ales recoltarea la nastere, procesarea si stocarea cu Cord Blood Center Romania, iar cercetarile recente în domeniul crioprezervarii celulelor stem indica faptul ca celulele stem crioconservate nu sunt afectate de trecerea anilor, ci demonstreaza o durabilitate exceptionala, fiind, practic, nemuritoare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Tratament celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre