Vesti bune pentru peste 100.000 de parinti din Romania! Nu stiau ca gestul lor va fi nemuritor

/ / Modificat: 2023-12-06
Vesti bune pentru peste 100.000 de parinti din Romania! Nu stiau ca gestul lor va fi nemuritor

Vesti bune pentru cei peste o suta de mii de parinti din intreaga tara care au ales prelevarea de celule stem la nasterea copiilor lor. In urma cercetarilor intense desfasurate in domeniul crioprezervarii celulelor stem, concluziile specialistilor au confirmat ceea ce presupunea intreaga lume medicala: celulele stem pastrate in conditii de criogenie sunt efectiv nemuritoare.

Dupa mai multi ani de studiu, echipa de cercetare de la Indiana University School of Medicine a reusit sa demonstreze ca, atunci cand sunt pastrate in conditii de temperatura constanta, celulele stem crioprezervate sunt capabile sa ramana viabile si functionale chiar si dupa 27 de ani de stocare. Mai mult, cercetarile indica faptul ca celulele stem crioconservate  demonstreaza o durabilitate exceptionala, iar toate dovezile indica faptul ca aceste celule stem recoltate la nastere sunt nemuritoare, astfel ca pastrarea lor ar putea fi cel mai valoros lucru pe care oamenii il pot face. In viitor, pe masura ce din ce in ce mai multe afectiuni sunt tratate, celulele recoltate la nasterea copilului ar putea salva viata unuia dintre nepotei. Aceste concluzii, confirmate si de alte laboratoare precum Cryo-Cell din Florida, Medipost din Coreea de Sud si Düsseldorf Bank din Germania, au deschis noi orizonturi in medicina. 

”Este cu adevarat o veste foarte buna pentru parintii care au ales sa aiba aceasta optiune pentru sanatatea copiilor lor, iar investitia lor in sanatate este pe maini bune. Unitatile de tesut placentar, de sange si de cordon ombilical sunt depozitate in stocatoare de probe biologice cu rezerva de azot lichid. Aburii degajati din azot lichid mentin temperatura containerului la aproximativ -180°C. Personalul specializat controleaza cantitatea de azot lichid si temperatura la intervale regulate si sunt monitorizate permanent de un sistem electronic de control, care semnaleaza imediat orice deviatie de temperatura. Pentru a asigura conditii de maxima siguranta, acest sistem este complet independent de orice sursa de curent electric, iar intreruperile de curent electric nu influenteaza temperatura din containere si nici siguranta sistemelor de monitorizare. Practic, cei aproape 100.000 de clienti nu mai trebuie sa se intrebe , deoarece raspunsul este: pe viata!”, explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center. 

In prezent, peste 800 de studii clinice desfasurate la nivel global investigheaza utilizarea tesutului placentar, a tesutului ombilical si a sangelui ombilical in tratamentul multor boli. Prognozele indica faptul ca pana la finalul anului 2030 vor fi aprobate intre 30 si 50 de noi terapii celulare, deschizand noi perspective in domeniul medical si al terapiilor inovatoare. 

In Romania, celulele stem colectate la nastere au fost predominant utilizate in tratamentul copiilor diagnosticati cu afectiuni precum tulburarile de spectru autist, paralizie cerebrala sau anemie aplastica. Terapiile cu celule stem au dus la imbunatatiri semnificative pentru unii pacienti, contribuind la regenerarea si repararea tesuturilor afectate. In plus, Romania se evidentiaza ca fiind una dintre putinele tari din Europa care ofera parintilor acces la recoltarea intregului tesut placentar la nastere, reprezentand cea mai valoroasa sursa de diferite tipuri de celule stem disponibile pentru terapii si tratamente medicale.

sursa foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Prelevare celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre