Devii mama in noul an? 5 intrebari la care sa raspunzi, pentru viitorul puiului tau

/ / Modificat: 2023-12-20
Devii mama in noul an? 5 intrebari la care sa raspunzi, pentru viitorul puiului tau

Alegerea de a recolta celulele stem la nastere este o decizie importanta pentru multi parinti, oferind oportunitatea de a investi intr-un viitor sanatos pentru copilul lor. Parintii care iau in considerare aceasta investitie pentru micutii lor ar trebui sa isi raspunda mai intai la 5 intrebari esentiale pentru a fi siguri ca iau o decizie informata si responsabila pentru sanatatea viitoare a copilului. Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center, explica tot ce ar trebui sa stie viitoarele mamici. 

E nevoie de recoltarea de celule stem la nastere? 

Dr. Bogdan Coltor: Recoltarea placentei, alaturi de sangele si cordonul ombilical prezinta multiple avantaje terapeutice, in caz de nevoie. Aceste celule au capacitatea de a se transforma in diverse tipuri de celule specializate si pot fi utilizate, in prezent, in tratamentul a peste 80 de afectiuni grave, oferind perspective terapeutice impresionante pentru viitor. In cazul tratamentelor si terapiilor viitoare, celulele stem recoltate la nastere pot juca un rol vital. Ele sunt considerate a fi o resursa valoroasa in medicina regenerativa, avand potentialul de a ajuta la tratamentul unor afectiuni precum diabetul, leucemia, scleroza multipla si chiar leziuni cerebrale.

Sunt diferite celulele stem prelevate?

Dr. Bogdan Coltor: Exista diferente semnificative in ceea ce priveste celulele stem prelevate la nastere. Romania se afla printre putinele tari europene care ofera posibilitatea parintilor de a recolta cea mai bogata cantitate de celule stem disponibila la nastere. Aceasta oportunitate este oferita prin recoltarea intregului tesut placentar, permitand astfel copiilor sa beneficieze de cele mai multe tipuri de celule stem, cu potential terapeutic pentru peste 80 de boli grave. Placenta contine cea mai mare cantitate de celule, un factor deosebit de important in administrarea terapeutica. De asemenea, contine si celule imuno-evazive, cu niveluri scazute sau chiar absente ale markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce face ca aceste celule sa poata fi utilizate pentru orice membru al familiei. Procedura de recoltare a placentei, sangelui si tesutului ombilical este simpla si nu implica durere sau riscuri pentru mama sau copil. Aceasta are loc imediat dupa eliminarea placentei din uter, chiar in spital. 

Cum poate ajuta recoltarea de celule stem intreaga familie? 

Dr. Bogdan Coltor: O perspectiva benefica a recoltarii de celule stem la nastere este ca acestea pot fi utilizate nu doar pentru copilul nou-nascut, ci si pentru membrii familiei, cu intrunirea gradului de compatibilitate necesar. Acest aspect aduce beneficii considerabile si pentru ceilalti membri ai familiei, in cazul in care se confrunta cu anumite afectiuni medicale care ar putea beneficia de terapie cu celule stem. Nu in ultimul rand, placenta este cea mai valoroasa resursa, intru-cat contine inclusiv celule stem imuno-evazive, care pot fi utilizate fara necesitatea intrunirii vreunui grad de compatibilitate. 

Cum alegi intre diferite pachete? 

Dr. Bogdan Coltor: Costul recoltarii si stocarii celulelor stem poate varia. Cu toate acestea, multe banci de celule stem ofera optiuni de plata flexibile si programe speciale pentru familiile interesate, facilitand astfel accesul la aceste servicii. Important insa este ca institutia sa fie una cu experienta, iar costurile sa fie transparente. Asigura-te ca institutia respectiva dispune de tehnologie avansata si o infrastructura adecvata pentru recoltare, procesare si stocare in conditii optime a probelor celulare, garantand calitatea si siguranta acestora. De asemenea, cu cat probele recoltate la nastere sunt procesate si criogenate mai repede, cu atat sansele ca viabilitatea sa se pastreze aproape de 100% creste.

Cat timp pot fi pastrate?

Dr. Bogdan Coltor: Pana recent se vorbea despre o perioada de ”valabilitate” de 20 de ani, din simplul motiv ca aceasta a fost perioada in care cele mai vechi probe au fost monitorizate. Studii recente din domeniul crioprezervarii celulelor stem sugereaza ca aceste celule, odata conservate, nu par sa fie afectate de procesul de imbatranire. Mai mult, ele demonstreaza o remarcabila durabilitate, fiind practic considerate nemuritoare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre