Mai putine nasteri, mai multe eforturi pentru a le asigura celor mici o viata mai buna. Ce servicii acceseaza parintii romani

/ / Modificat: 2023-12-19
Mai putine nasteri, mai multe eforturi pentru a le asigura celor mici o viata mai buna. Ce servicii acceseaza parintii romani

Natalitatea este in scadere de cativa ani, dar parintii romani isi indreapta tot mai des atentia catre  sanatatea si viitorul copiilor. Aceasta preocupare este un factor important care determina alegerile si deciziile financiare si medicale ale parintilor, arata specialistii.

In ultimii ani, Romania a inregistrat o tendinta ingrijoratoare in ceea ce priveste scaderea natalitatii, care s-a accentuat considerabil in ultimii cinci ani. In anul 2022 s-au inregistrat aproximativ 170.000 de nasteri, in contrast cu cele aproximativ 200.000 in 2021. Scaderea a fost si mai accentuata anul acesta, astfel ca in primul semestru din 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii - cel mai mic numar de nasteri de cand exista date statistice.

In contextul acestei realitati demografice, se remarca totusi o modificare pozitiva in ceea ce priveste preocuparea si atentia acordata sanatatii copiilor. ”Observam o schimbare semnificativa in mentalitatea parintilor romani, care sunt din ce in ce mai interesati si implicati in garantarea sanatatii viitoare a copiilor lor. Aceasta tendinta de a acorda o prioritate ridicata sanatatii copiilor o vedem reflectata in intentia de accesare de servicii suplimentare medicale, dar si in cresterea constanta a numarului de recoltari de celule stem raportat la totalul nasterilor in Romania. Eforturile de educare si informare a populatiei despre recoltarea placentei la nastere au dus la mii de recoltari in ultimele 18 luni”, a declarat Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center. 

De altfel, un studiu recent comandat de Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din Romania, a evidentiat faptul ca parintii romani sunt din ce in ce mai interesati de serviciile si masurile care asigura sanatatea copiilor lor. Rezultatele acestei cercetari au subliniat in mod clar faptul ca sanatatea copiilor reprezinta principala dorinta a parintilor, cu o pondere semnificativa in preferintele lor pentru viitorul micutilor. Aproape 80% dintre respondenti au indicat ca aceasta este preocuparea lor prioritara.

In dorinta de a asigura o viata sanatoasa pentru copiii lor, studiul a evidentiat si alte aspecte ale preocuparilor si masurilor preventive luate de parinti. Aproximativ 64% dintre viitoarele mame ar fi dispuse sa investeasca in analize genetice pentru a identifica potentiale probleme de sanatate, in timp ce 51% ar opta pentru o asigurare privata de sanatate, asigurandu-se astfel de accesul la tratamente si servicii medicale de calitate. Un aspect semnificativ este si faptul ca 50% dintre femei considera recoltarea de celule stem ca pe o masura de precautie si siguranta pentru viitorul sanatatii copilului lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Natalitate

Articole recomandate

Citeste si despre