Eclampsia este o afectiune ce apare in timpul sarcinii, debuteaza brusc si simptomele nu isi fac prezenta decat atunci cand boala s-a instalat deja, ceea ce face ca acest tip de afectiune sa nu poata fii prevenita. Este o afectiune foarte periculoasa atat pentru graviduta cat si pentru bebe iar in detectarea acesteia testul de urina este cel mai concludent.

Principalele simtome ale eclampsiei sunt hipertensiunea si prezenta proteinelor in testul de urina, iar unul dintre simptomele indirecte ar di umflarea brusca a mainilor sau picioarelor care insa este suna dintre neplacerile comune in timpul sarcinii.

In cazul eclampsiei, placenta nu mai poate oferi bebelusului substante nutriente si oxigen, ceea ce va afecta dezvoltarea normala a bebelusului, iar in cazul mamei, eclampsia poate afecta rinichii, plamanii si chiar creierul, in cele mai grave cazuri ducand la coma sau chiar deces.

In cazul in care s-a stabilit diagnosticul de eclampsie, este necesara inducerea travaliului si nasterea prin cezariana, chiar daca sarcina nu a ajuns la termen.