Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Cu Vechime gabitzza's Avatar
  Membru inregistrat la
  05.10.2007
  Localitate
  Bucuresti
  Postari in forum
  7.664

  Idee Rolul moasei de botez

  Am aflat ca pe langa nasi, la botez exista si moasa. Noi n-am avut insa sunt curioasa, daca imi puteti povesti, care este rolul moasei la botez, ce trebuie sa faca, cum se alge moasa (daca sunt anumite criterii) si daca va juca vre-un rol in viata copilului si dupa botez.

 2. #2
  iubytzik22
  Guest
  Moasa de botez ca si motu e o traditie si cam atat..La mine moasa a fost tot nasa copilului....si mi l-a scos din spital soacra mea ca nasa nu avea cum sa mi-l scoata.....Asa ca rolul moasei e mai mult unul secundar....ca pana la urma tot nasa e importanta...

 3. #3
  Floricica Cu Vechime monia's Avatar
  Membru inregistrat la
  29.07.2008
  Localitate
  Tg Ocna
  Postari in forum
  5.466
  La noi in zona moasa e cea care ii face baie copilului de cand il aduci de la spital pana la botez, sau macar prima baita, tot ea duce copilul la biserica in ziua botezului si i-l da nasei. Ulterior nu are nici un rol important in viata copilului, tot nasii raman ce-i mai importanti.
  Pe vremuri, moasa era o "autoritate" in sat in materie de nasterea si cresterea copiilor si ea dadea sfaturi parintilor despre cum sa-si creasca copilul, alaptare si alte leacuri babesti. Acum cu atatea mijloace de informare, rolul ei e mai mult simbolic si ramane la latitudinea parintilor daca aleg o moasa pt copilul lor sau nu. Vladut nu a avut moasa si nu s-a intamplat nimic, a comentat soacra ca nu respect traditia si atat, eu impreuna cu sotul i-am facut baie, nasa l-a luat de acasa in ziua botezului si pt "leacuri" si sfaturi am mers la dr.

 4. #4
  Floricica Cu Vechime gabitzza's Avatar
  Membru inregistrat la
  05.10.2007
  Localitate
  Bucuresti
  Postari in forum
  7.664
  Eu stiam si eu ca "moasa" este cea care asista la nastere "pe vremuri" si erau cazuri cand mamicile nasteau doar cu moasa insa era o persoanal extrem de bine informata si de calificata in a asista la o nastere. De aici si nedumerirea mea, care ar fi rolul moasei la botez.

 5. #5
  Floricica Nou Venita mayaadriana's Avatar
  Membru inregistrat la
  02.06.2009
  Postari in forum
  234
  La noi moasa e cea care la 3 zile ale copilului se duce la biserica cu o sticla de apa pe care preotul o citeste si care ulterior se pune in apa de la baita,scoate copilul din spital,in ziua botezului duce copilul la biserica si il tine in brate in fata bisericii pana citeste preotul,apoi il da nasei si slujba continua in biserica,iar in ziua de 1 a noului an se duce la mosi si acestia dau copilul la grinda.

 6. #6
  cristina elena
  Guest
  La mine in zona moasa era diferita de moasa aia binecunoscuta ce ajuta la venirea pe lume a copilului.
  Era un fel de a doua nasa sau mai bine zis era chiar nasa copilului.
  Cum am mai zis si pe alt topic, la casatorie pe langa nasi se aleg si mosii cuplului (mosul si moasa). Nasii sunt nasii de casatorie iar mosii nu prea au rol la casatorie, mai mult rol decorativ. Vor intra in rol abia la nasterea copiilor, transformandu-se in nasii de botez. Asa au procedat si parintii mei, asa stiu ca se proceda demult. Chiar si sora mea (in 1996 cand a nascut) tot asa a avut, un cuplu de nasi si unul de mosi.

 7. #7
  Floricica Avansata niconor's Avatar
  Membru inregistrat la
  07.07.2009
  Localitate
  Un orasel din Norvegia
  Postari in forum
  1.953
  Raman uimita cand aflu tot felul de traditii de care habar n-aveam. Cate bordeie, atatea obiceie!

 8. #8
  Floricica Nou Venita mayaadriana's Avatar
  Membru inregistrat la
  02.06.2009
  Postari in forum
  234
  Eu aveam impresia ca treaba asta cu mosii care dau copilul la grinda pe 1 ianuarie,ii cumpara colac si sorcova e peste tot,dar vad ca intr-adevar cate bordeie ,atatea obiceie.

Cuvinte cheie pentru acest topic

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari