Menopauza se instaleaza in mod normal dupa varsta de 50 de ani insa din cauza unor boli genetice, a unor proceduri medicale sau a stresului, poate sa apara menopauza prematura care este un motiv de ingrijorare major pentru femeile trecute de 30 de ani.

In afara de simtomele obsinuite si neplacute ale menopauzei, precum bufeuri sau iritabilitate, femeile aflate la menopauza prematura se confrunta si cu o serie intreaga de probleme de natura fizica si mai ales emotionala, avand in vedere ca, semnele menopauzei inseamna incheierea persioadei fetile si deci imposibilitatea obtinerii unei sarcini.

Simptomele menopauzei premature sunt ciclulri menstruale neregulate, deraglarea mentruatiei (fie foare abundenta fie mult redusa cantitativ) dar si bufeuri, toate aceste simtome fiind un semnal de alarma ca ovarele incep sa produca mai putin estrogen.

Pe langa aceste simptome clasice, femeile care se confrunta cu menopauza prematura, pot sa aiba si alte probelme precum iritabilitatea vezicii urinare, incontinenta urinara, vagin uscat, stari emotionale schimbatoare, uneori chiar depresie, insomnii si scaderea libidoului.