Dr. Beatrice Mahler, despre efectele Radonului, gaz radioactiv, descoperit in scolile din Romania: "Da metastaze foarte repede"

/ / Modificat: 2024-04-23
Dr. Beatrice Mahler, despre efectele Radonului, gaz radioactiv, descoperit in scolile din Romania:

 

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta”, a explicat cat de periculos este Radonul, gazul radioactiv descoperit  in 25% din scolile si gradinitele din Romania.

Semnalul de alarma a fost dat de cercetatorii de la facultatea Babes Bolyai din Cluj Napoca care au avertizat ca elevii sunt expusi unui risc crescut de a face cancer pulmonar. Radonul, un gaz incolor si fara miros, este la fel de periculos precum fumatul, spun specialistii.

"In literatura de specialitate Radonul este luat ca si al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulti, dupa fumat. Fumatul ramane pe primul loc. Si ce este particular insa in expunerea la Radon este faptul ca el determina alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru ca in ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase.

Daca cancerul legat de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regula cu evolutie mai lenta, cancerul pe care il de Radonul este un cancer cu o celula mai mica, care evolueaza agresiv, care da metastaza foarte repede si care nu are foarte multe solutii terapeutice. O mare parte din pacienti ajungand sa fie depistati in stadiul patru de cancer. Dar prioritar inca la nivel mondial fumatul ramane principalul factor de risc pentru cancer pulmonar.

Radonul este pe locul doi si sigur depinde de concentratie si de durata. Daca vorbim de copiii expusi la radon, acestia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie si nu cancer pulmonar", a spus  dr. Beatrice Mahler, la Antena 3 CNN. 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericol copii Scoli

Articole recomandate

Citeste si despre