Singurele 5 motive pentru care poti rupe orice legatura cu parintii potrivit psihologilor

/ / Modificat: 2024-04-24
Singurele 5 motive pentru care poti rupe orice legatura cu parintii potrivit psihologilor

Legatura dintre parinte si copil este considerata in mod obisnuit ca fiind rezistenta si de durata - unii ar putea crede chiar ca este de nezdruncinat. Cu toate acestea, exista cazuri in care aceasta legatura se deterioreaza, devenind afectata de toxicitate, abuzuri sau conflicte nerezolvate care persista. Acest lucru ii poate obliga pe indivizi sa se confrunte cu decizia dificila de a rupe legaturile cu un parinte. Desi aceasta alegere este, fara indoiala, provocatoare, ea serveste adesea ca mijloc de autoconservare si ca punct de plecare pentru vindecare.

Terapeutul Dr. Alexandra Soloman a dezvaluit mai multe cazuri in care taierea legaturilor cu familia nu este doar o alegere inteligenta, ci si una sigura: "Devine intr-adevar o alegere a faptului ca singura modalitate de a ma salva este sa ma indepartez".

Un terapeut explica cele 5 momente in care este inteligent sa nu mai tii legatura cu un parinte

1. Cand este prea toxic 

Atunci cand relatia este prea toxica pentru a fi reparata, este esential sa recunosti semnele care arata ca relatia poate fi iremediabila. Cand e vorba despre o relatie "toxica", se refera la faptul ca este daunatoare si epuizanta.

2. Atunci cand este abuziv, de orice fel

Uneori, o relatie toxica poate escalada pana la abuzul pur si simplu, luand diverse forme, cum ar fi violenta fizica, manipularea emotionala, degradarea verbala sau neglijarea. Abuzul provoaca rani profunde care pot avea un impact profund asupra bunastarii mentale si emotionale a unei persoane.

3. Cand ti se ignora trauma pe care ai trait-o

Parintii care ignora sau minimalizeaza propriile traume din trecut pot perpetua, fara sa vrea, un ciclu de durere si disfunctionalitate in cadrul dinamicii familiale. Atunci cand trauma unui copil este negata sau minimizata, se creeaza un mediu in care nevoile sale emotionale sunt trecute cu vederea si invalidate. Aceasta atitudine dispretuitoare fata de suferinta copilului poate exacerba sentimentele de izolare si inadecvare, adancind si mai mult ranile provocate de trauma initiala. In astfel de circumstante, taierea legaturilor cu parintele ar putea fi singura optiune viabila pentru ca copilul sa se elibereze de acest ciclu daunator si sa acorde prioritate propriei bunastari emotionale.

4. Cand este vorba de dependenta

Atunci cand un parinte se lupta cu dependenta, aceasta poate face ravagii in dinamica familiei, lasand in urma o dara de haos si incertitudine. Natura imprevizibila a dependentei duce adesea la un comportament neregulat si la neglijenta, creand un mediu plin de tensiune si instabilitate.

5. Cand tradarea si inselaciunea fac ravagii

Atunci cand un parinte iti incalca increderea sau te insala, consecintele emotionale pot fi profund dureroase. Fie ca este vorba de acte de infidelitate, de inselaciune financiara sau de neindeplinirea repetata a promisiunilor, sentimentul de tradare poate provoca rani profunde in relatie. Astfel de tradari zdruncina insasi temelia increderii si a respectului reciproc care stau la baza legaturii dintre parinti si copii, lasand in urma un sentiment de deziluzie si durere. In urma unei tradari, ideea de a taia legaturile poate aparea ca fiind cea mai viabila optiune pentru a initia un nou capitol si a reconstrui increderea.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Motive Legatura copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre