Ultimele discutii din forum
  1. #1
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609

    Obiceiuri de peste hotare in alimentatia bebelusilor

    Incercarea mea de mai devreme, in a introduce idei noi pentru mamicile romance, testate si aprobate de alte tari ( in cazul meu Suedia) a fost interpretata gresit. De aceea am hotarat sa deschid un subiect nou.
    Invit, cu aceasta ocazie, mamici de peste hotare sa prezinte obiceiurile in alimentatia copiilor din tarile in care locuiesc. Este de preferat ca acele obiceiuri sa fie cele recomandate de pediatrii acelei tari. Rog a se atasa explicatiea alegerii alimentelor recomandate si in special a celor nepermise.

    Sunt binevenite sfaturi, retete pe varste, orare ale meselor etc.

  2. #2
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Am sa incep eu prin a preciza ca in Suedia recomandarile generale sunt ca bebelusi sa inceapa diversificarea la 6 luni, insa se accepta degustarile de la varsta de 4 luni.

    Degustarile sunt portii f mici ( 1, 2, 3 lingurite...max 50 ml). Acestea au rol de a pune bebelusul in contact cu gusturi si consistente noi si a-l pregatii pentru urmatoarea faza, cea de la 6 luni, cand laptele matern sau inlocuitorii acestuia (formula), nu mai sunt indeajuns pentru dezvoltarea normala a copilului.

    Aceste degustari nu sunt obligatorii, si se poate incepe cu ele si mai tarziu, insa se ia in consideratie faptul ca obisnuirea bebelusului cu gusturile noi poate dura luni intregi si de aceea majoritatea parintilor aleg varianta inceperii la 4 luni. In acest fel nu se simt parintii presati si stresati de faptul ca majoritatea bebelusilor tind sa refuze aceste lucruri noi, si le ofera timpul necesar adaptarii.

    In postarile urmatoare voi atasa si retete pe grupe de varsta ( grupe orientative, precum am precizat este posibil ca adaptarea sa dureze mai mult la unii copii)

  3. #3
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Exemple de legume care pot fi introduse ca si gustare, sub forma de pireu,de le 4 luni si modul lor de prepapare:

    1. cartof
    2. pastarnac
    3. morcov
    4. porumb (firt in prealabil)
    5. mazare
    6. broccoli
    7. fasole verde
    ...

    - spala si curata legumele care necesita acest proces,
    - taie in bucatele mici legumele,
    - fierbe apa intr-o cratita ,
    - adauga legumele in apa fiarta,
    - apa trebuie doar sa acopere legumele,
    - fierbe legumele pana sunt moi,
    - strecoara legumele, dar pastreaza cam 1/3 din apa,
    - paseaza legumele cu un mixer dau un blander, de ex.,
    - adauga din apa pastrata pentru a obtine consistenta dorita ( mai moale decat un pireu normal),
    - adauga o lingurita de ulei la 200 ml de pireu ( cel de rapita este cel mai recomandat, datorita continutului ridicat de omega 3)
    - lasa pireul la racit, si inghiata-l apoi in formele de la cuburile e ghiata.
    - pastreaza la congelator, in pungi etichetate cu numele legumei si data prepararii, poate vrei dori sa revi la o leguma dupa ceva timp.
    - nu pastra mai mult de o luna mancarica in congelator.

    Eu obisnuiam sa adaog lapte matern in primele pireuri, gustul ii era cunoscut bebelicului meu, si le-a acceptat direct.

    Toate aceste legume sunt f des intalnite pe mesele din aceasta tara si de aceea se incearca obisnuirea copiilor cu gustul si consistenta lor.
    Fiecare pireu se administreaza cel putin 3-4 zile consecutive, cu exceptia cazului in care se observa reactii alergice sau de intoleranta. Se intrerupe imediat aceasta leguma in cazul respectiv si se incearca dupa cateva saptamani din nou.

    Dupa recomandarile din aceasta tara, se pot introduce si alte legume, cu exceptie sfeclei rosii si a spanacului, acestea 2 avand un nivel mare de nitriti ( mai ales daca nu sunt perfect proaspete sau daca sunt inghetate). Nitritii in nivel mare sunt foarte nocivi bebelusilor.

    Singura leguma permisa cruda pana la varsta de 8 luni este avocado. ( multi il considera fruct)
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 13:44:26.

  4. #4
    andreeacta
    Guest
    parerea mea e ca puteai pastra topicul initial
    rugai doar adminii sa redenumeasca topicul si sa stearga postarile off topic

  5. #5
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Merci mult:), devenise deja absurda "cearta" dn precedentul :)

  6. #6
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Exemple de pireuri de fructe ce pot fi introduse dupa varsta de 4 luni:

    - babana,
    - banana cu mango,
    -mango,
    -banana si kivwi,
    - fructe de padure,
    - prune,
    -papaya,
    ...
    In cazul fructelor de padure, aceste pot fi pasate usor prin presa de usturoi, o modalitate usoara de a obtine o portie mica, proaspata.
    Fructele obisnuiesc sa se introduca in Suedia in momentul in care sugarul a acceptat o parte din legume, acesta ar putea refuza legumele in caz contrar. Fructele sunt mai dulci si BUUUUUNE :)
    I principiu toate fructele in afara de citrice sunt aprobate de la varsta de 4 luni.
    A se avea insa grija cu fructele cu seminte in cazul bebelusilor ce au parinti cu alergii severe. Nu se exclud nici in acest caz, doar se observa cu atenti reactia sugarului la acestea.
    Grija mare si in cazul bananei. Aceasta constipa. Poate nu este recomandata in aceeasi zi in care se degusta legume precum morcovul, care si el constipa la randul lui. Afinele constipa si ele la randul lor. Prunele si perele sunt in schimb laxative.
    Modificata de ana2003maria; 07.04.2011 la 23:19:27.

  7. #7
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Dupa ce legumele ( si fructele) au fost introduse ( noi am asteptat cu fructele pana putin mai tarziu), se obisnuieste a se introduce cerealele specifice varstei. Noi am facut acest pas in jur de 5 luni. Am inceput tot cu 1 lingurita si cerealele le primea ca o parte a cinei. Am evitat cerealele din grau, datorita continutului mare de gluten. Am evitat si cerealele din orez, acestea obisnuiesc sa constipe. Am ales cereale din ovaz sau secara, pentru inceput neutre, iar mai apoi cu amestec de fructe.
    Modificata de ana2003maria; 08.04.2011 la 10:26:47.

  8. #8
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Un alt pas la care se trece dupa introducerea legumelor, in tara unde locuiesc, este carnita. Sunt copii care nu ajung sa treaca la acest pas inaintea varstei de 6 luni. Noi am facut acest pas in jur de 5 luni si jumatate.

    Pentru inceput se incepe cu pireuri de carnita de pui si de vitel, in amestec cu legume, bineinteles.
    Se incepe tot cu o lingurita de pireu de carne, inclusa in marimea portiei obisnuite de legume. Babalusul meu papa in jur de 50 ml mancarica solida in acea perioada.

    Carnita este indicata chiar de la aceasta varsta in special datorita continutului mare de fier. Apoi Suedia este o tara in care aceasta este aproape nelipsita la mesele principale, cu exceptia meniurilor vegetariene, si vegane.

    Un alt argument pentru care se opteaza pentru introducerea acesteia este faptul ca se urmareste a se pregati bebelusii pentru acceptarea meniului obisnuit de aici. In acest meniu sunt nelipsite cele 4 tipuri de aliment considerate esentiale in alimentatia diversificata:1. cartof, orez sau paste( sau alta varianta de aliment bogat in carbohidrate),2. legume si zarzavaturi( bogate in vitamine si fibre),3. carne, peste,oua sau lactate( bogate in proteine, carnea fiind deasemenea bogata in fier) si 4. grasimi ( o parte mai mica procentual, insa esentiala in dezvoltarea si functionarea creierului, de asemenea importanta pentru membrana celulelor ). Procentul fiecarui grup difera ceva in functie de varsta si, in cazul adultilor, in functie de bmi-ul acestora.

    Exista retete alternative si pentru copiii vegetarieni, daca parintii doresc acest lucru.

    Pentru a nu crea aceeasi confuzie ca in subiectul deschis de mine zilele trecute, am sa introduc aceste retete la grupa de varsta 6-8 luni. Acestea sunt valabile in special pentru acea varsta si doar in ideea ca degustarile au inceput de ceva timp si bebelusul s-a obisnuit cu masa solida de legume.
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 13:49:33.

  9. #9
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni (si ceva mai devreme, daca diversificarea a incaput la 4 luni, si pireurile de legume functioneaza fara probleme )

    Pireu de carne de vitel:

    suficient pentru app 40 "cuburi de ghiata"

    cca 1/2 kg carne de vitel ( poate fi inlocuite si cu porc, miel si vanat in cazul copilului mai mare)
    1 l apa
    4 boabe de piper
    un praz sau o ceapa
    1 foaie de dafin
    1 morcov curatat
    1 pastarnac curatat
    frunze de patrunjel

    Fierbe 1 l apa. Taie carnea in bucati potrivite, nu f mici, si pune-o i apa fiarta. Spumeaza daca este nevoie. Adauga condimentele ( mai putin verdeata). Cand carnita este aproape fiarta adauga legumele tocate marunt. Fierbe pana si acestea sunt moi. Adauga patrunjelul.
    Ia mancarea de pe foc si las-o sa se racoreasca. Strecoara zeama si pastreaz-o.
    Separa carnea de legume, toac-o si da-o prin mixer, cu zeama necesara pentru a obtine consistenta dorita. Da si legumele prin mixer, foloseste si aici din zeama, pentru a obtine consistenta dorita.
    Pastreaza restul de zeama pentru un eventual sos.
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 13:51:09.

  10. #10
    Floricica Nou Venita taydy's Avatar
    Membru inregistrat la
    08.03.2011
    Postari in forum
    101
    De ce congelati piureurile? Nu sunt mai bune pregatite proaspat?

  11. #11
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Le conngelam pentru ca sunt cantitati mai mari, nu doar o portie. Primeste proaspat in ziua respectiva, dar se pastreaza mai bine in congelator decat in frigider. Nu este recomandata pastrarea in frigider a mancaricii de bebelas. Am omis sa precizez, imi cer scuze :)
    Modificata de ana2003maria; 08.04.2011 la 19:48:44.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari