Cea mai nepotrivita luna din an pentru conceptie

/ / Modificat: 2014-04-25
Cea mai nepotrivita luna din an pentru conceptie

Luna in care concepi bebelusul poate influenta evolutia sarcinii si momentul nasterii, potrivit unor cercetari recente, publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences. Specialistii au identificat o legatura intre perioada din an in care este conceput un copil si nasterea prematura, descoperind ca luna mai este cea mai nepotrivita pentru a ramane insarcinata!

De ce este luna mai cea mai nepotrivita perioada din an pentru a concepe un bebe?

Cercetatorii au descoperit ca femeile care concep copii in luna mai prezinta un risc cu 10% mai mare de a naste prematur decat celelalte. Explicatia specialistilor consta in faptul ca femeile care raman gravide in aceasta perioada a anului sunt expuse, spre sfarsitul sarcinii, la virusuri gripale, care reprezinta un factor de risc pentru nasterea prematura.

Femeile care primesc vaccin antigripal sezonier inainte de conceptie si in timpul sarcinii sunt mai protejate de riscul nasterii inainte de termen decat cele care nu o fac si ajung sa se imbolnaveasca in aceasta perioada. Pentru a afla care este impactul pe care perioada din an in care se concepe copilul il are asupra dezvoltarii fatului si duratei sarcinii, specialistii au facut un studiu pe aproximativ 647.000 de mame americane care au avut mai multe nasteri la activ.

Pe langa momentul conceptiei, acestia au mai studiat si alti factori legati de mame care ar putea interfera cu durata sarcinii: oscilatiile de greutate, rasa, educatia, fumatul etc. Dupa studierea a aproape 1,4 milioane de nasteri, cercetatorii au descoperit un tipic.

cuplu-fertilitate

In cele mai multe cazuri, riscul de prematuritate a aparut la gravidele care au conceput in luna mai, de unde au tras concluzia ca aceasta perioada a anului nu este indicata pentru conceptie. Incercand sa descopere motivul pentru care luna mai ar fi contraindicata pentru conceptie si care sunt cauzele care duc la nasterea prematura a copiilor, cercetatorii au studiat rapoartele cu imbolnaviri cu gripa si raceala inregistrate de Centrele pentru Preventia si Controlul Bolilor, din 1997 pana la momentul studiului.

Revenind la istoricul sarcinilor studiate si raportandu-se la noile date furnizate de Centrele pentru Preventia si Controlul Bolilor, specialistii au descoperit ca gravidele care au nascut prematur au suferit de viroze gripale in al treilea trimestru de sarcina. Acestia au tras concluzia ca expunerea la virusuri gripale, spre sfarsitul sarcinii, este un factor de risc pentru nasterea prematura. Cum epidemia de virusuri are loc in special in lunile ianuarie si februarie, un calcul simplu evidentiaza faptul ca luna mai ar trebui sa fie a conceptiei si ca nu este o perioada buna pentru a face un copil.  

Lunile de vara, cele mai potrivite perioade din an pentru conceptie

Pentru a preveni imbolnavirile cu viroze gripale si a scadea riscul nasterii premature, specialistii au ajuns la concluzia ca lunile de vara sunt mai potrivite pentru conceptie. Pe langa faptul ca sfarsitul sarcinii nu prinde gravidele in perioada de varf a epidemiilor virale, se pare ca alimentatia din timpul verii este mai sanatoasa si hranitoare. Acest lucru conduce la o greutate mai mare a bebelusului la nastere si la prevenirea nasterii inainte de termen.

Cu toate aceste descoperiri la activ, cerecetatorii sustin ca evitarea lunii mai ca perioada de conceptie nu este singura solutie pentru prevenirea nasterii premature. Sunt de parere ca atat timp cat o gravida care concepe in luna mai isi face vaccinurile antigripale si are grija sa aiba o alimentatie sanatoasa si hranitoare pe tot parcursul sarcinii, este protejata de riscul nasterii inainte de termen.

Tu crezi ca luna in care concepi copilul influenteaza evolutia si durata sarcinii? Tu in ce luna ai conceput bebelusul si cand ai nascut - la termen sau inainte? Exista cazuri, printre voi, care au ramas insarcinate in luna mai si au nascut prematur? Impartasiti-ne povestile si opiniile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre