Sangerarile in sarcina: cand sunt normale si cand devin un pericol

/ / Modificat: 2019-02-22
Sangerarile in sarcina: cand sunt normale si cand devin un pericol

Pe perioada sarcinii, multe femei se sperie atunci cand apar sangerari vaginale. Cauzele sunt multiple, iar frecventa lor este mai mare in primul trimestru de sarcina. Uneori, sangerarile pot indica un avort spontan sau o conditie care necesita un tratament imediat.

De multe ori, nu reprezinta un pericol. E bine sa te adresezi medicului ginecolog imediat ce apar aceste sangerari in sarcina. Cand sangerarile in sarcina sunt normale si cand sunt un pericol ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. 

Sangerari in sarcina in primul trimestru

Sangerarile vaginale apar frecvent in primul trimestru de sarcina, mai exact in primele 12 saptamani. 

Cea mai frecventa este sangerarea de implantare. Cunoscuta sub denumirea de nidatie, aceasta  se produce in momentul in care ovulul se "asaza" pe peretele intern al uterului. De regula, apare la 10-14 zile de la conceptie. Este primul semn al unei sarcini si nu are nevoie de tratament, sangerarea se va opri de la sine. 

Avortul spontan este un alt motiv al sangerarilor vaginale. Intre 10% si 20% dintre sarcini se termina cu un avort spontan. Factorii principali de risc in acest caz sunt anomaliile genetice, varsta femeii (mai des intalnit la femeile cu varsta peste 35 de ani), diabetul, fumatul si alcoolul.

Avortul spontan se poate produce si in trimestrul II de sarcina, pana in saptamana 20.

Sarcina ectopica sau sarcina molara

Sarcina uterina (ectopica) apare atunci cand ovulul este implantat in afara cavitatii uterine. De cele mai multe ori se implanteaza in trompele uterine, iar atunci cand incepe sa creasca embrionul, trompele uterine se pot rupe.

Si in cazul unei sarcini molare vor aparea sangerari. Sarcina molara este, de fapt, o tumoare beningna care se dezvolta in uter. Exista doua tipuri de sarcina molara: partiala si completa.

In prima situatie exista un embrion normal care nu va putea supravietui din cauza anomaliilor, iar in cea de a doua situatie nu exista embrion sau tesut placentar normal.

In al doilea trimestru, cele mai frecvente sangerari in sarcina pot fi cauzate de desprinderea placentei sau placenta previa.

Travaliul prematur este si el o cauza a sangerarilor vaginale din timpul sarcinii.

Sangerari in ultima perioada de sarcina

In ultima perioada a sarcinii, anumite sangerari vaginale sunt normale. In momentul in care uterul se subtiaza pentru a se pregati de nastere, va fi eliminat dopul de mucus.

Dopul gelatinos are rolul de a bloca colul uterin pentru a proteja fatul de bacterii sau alte microorganisme. Odata cu eliminarea dopului de mucus, poate fi eliberata si o cantitate mica de sange.

Mai pot aparea sangerari vaginale atunci cand sunt probleme la nivelul colului uterin sau se dilata prematur. 

Ruptura uterina este o situatie rar intalnita in sarcina, dar care poate pune viata in pericol. Se intampla ca urmare a rupturii uterului la nivelul cicatricei de la o operatie de cezariana anterioara.

Fie ca apar sangerari usoare sau abundente, medicul obstetrician trebuie informat. Sangerarile vaginale pot fi insotite de dureri abdominale, crampe, frisoane sau contractii si reprezinta un posibil motiv de ingrijorare. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina ectopica

Articole recomandate

Citeste si despre