Cand este momentul potrivit pentru a face al doilea copil?

/ / Modificat: 2023-02-28
Cand este momentul potrivit pentru a face al doilea copil?

Daca ai deja o familie de trei persoane, probabil ca va ganditi, tu si sotul tau, sa-i oferiti copilului vostru un fratior sau o surioara. Este evident ca situatia nu este aceeasi ca la prima sarcina. Timpul a trecut (in unele cazuri mai mult, in altele mai putin) si acum aveti un copil care va solicita toata energia. Daca ideea de a deveni din nou parinti va trece prin minte, vorbim despre cand sa aveti in vedere o a doua sarcina.

Un fratior sau o surioara este cel mai pretios cadou pe care il poti oferi unui copil, dar sunt multi factori care intra in decizia de a opta pentru o a doua.

Cateva motive care pot inclina balanta intr-o parte sau alta sunt varsta mamei si a tatalui, precum si varsta fratelui mai mare, situatia financiara, presiunile familiale sau alte aspecte personale decisive.

Varsta mamei

Dupa cum stim, femeile devin mame la varste din ce in ce mai inaintate. In Spania, cele mai multe femei au primul copil dupa varsta de 30 de ani, iar 30 la suta dintre ele au primul copil dupa varsta de 35 de ani, ceea ce inseamna ca, daca se decid sa aiba un al doilea copil, este foarte probabil ca acesta sa vina dupa varsta de 35 de ani.

Multe femei le au mai devreme, dar cert este ca ceasul biologic nu se opreste si sansele de a ramane insarcinata scad semnificativ cu cat o femeie inainteaza in varsta. Incepand cu varsta de 35 de ani, sansele de a ramane insarcinata sunt de aproximativ zece procente, iar de la 40 de ani incolo, de trei procente.

Varsta tatalui

Nu numai varsta biologica a mamei trebuie sa fie luata in considerare, ci si varsta tatalui este importanta. Din cauza riscurilor suplimentare, la fel cum se tine cont de varsta mamei, trebuie sa se ia in considerare si varsta tatalui atunci cand se intemeiaza o familie.

Se vorbeste mult despre complicatiile sarcinii si ale nasterii legate de varsta mamei, dar si varsta tatalui la conceptie este importanta. Bebelusii nascuti de tati cu varste mai mari de 45 de ani au mai multe sanse de a fi prematuri si de a avea riscuri sau complicatii in timpul nasterii, cum ar fi greutatea mica la nastere.

Energia parintilor

In plus fata de varsta biologica a mamei si a tatalui, nu trebuie uitata energia. Ingrijirea unui copil mic necesita multa energie din partea parintilor. Nu este recomandabil sa intrati intr-o a doua sarcina cu o baterie descarcata. Desi s-ar putea sa avem mai putina grija de noi insine in a doua sarcina, cel de-al doilea copil merita atentia si grija noastra la fel de mult ca primul.

Si nu vorbim doar despre energia de care avem nevoie pentru a avea grija de un copil si de o sarcina, pentru ca acesta este doar inceputul. Trebuie sa ne gandim si la viitor, peste cinci sau zece ani, deoarece copiii vor avea in continuare nevoie de noi suta la suta si, in general, energia nu este aceeasi la 40 de ani ca la 50 de ani.

Varsta fratelui mai mare

Exista multe teorii cu privire la diferenta de varsta dintre frati, dar adevarul este ca nu exista o regula precisa cu privire la cel mai bun moment pentru a avea un al doilea copil, ci depinde foarte mult de situatia particulara a fiecarei familii.

Exista persoane care prefera sa aiba copiii foarte aproape unul de celalalt si, imediat ce perioada postnatala s-a incheiat, incep sa caute un al doilea copil. Acestia aleg sa aiba ambii copii intr-un stadiu similar de dezvoltare, gandindu-se ca vor avea aceleasi afinitati, se vor juca impreuna si vor avea mai mult sau mai putin aceleasi nevoi.

FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere al doilea copil

Articole recomandate

Citeste si despre