Oamenii de stiinta avertizeaza: ce se intampla daca bei alcool cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata

/ / Modificat: 2023-02-20
Oamenii de stiinta avertizeaza: ce se intampla daca bei alcool cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata

Orice femeie insarcinata stie ca nu este permis consumul de alcool in timpul sarcinii. Multe femei consuma insa ocazional alcool, pana in momentul in care afla ca sunt insarcinate. Potrivit unui nou studiu, acest obicei poate avea consecinte vizibile asupra fatului. Chiar daca nu mai bei alcool dupa ce afli ca urmeaza sa devii mama, fizionomia bebelusului ar putea fi afectata de alcoolul pe care l-ai consumat in perioada premergatoare conceperii copilului.

Potrivit The Telegraph, un nou studiu arata ce consecinte poate avea consumul de alcool, chiar si intr-o cantitate mica, in ultimele 3 luni dinaintea conceptiei. Este pentru prima data cand cercetatorii stabilesc o legatura intre un consum redus de alcool inainte de sarcina si modificari la nivelul trasaturilor copilului.

In trecut, specialistii au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii si sindromul alcoolic fetal, adica acela care provoaca modificari ale fetei bebelusului, dar si probleme de dezvoltare. Aceasta concluzie era cunoscuta de mult timp, insa potrivit noilor cercetari, chiar si consumul de bauturi alcoolice inainte de a ramane insarcinata poate influenta fizionomia copilului.

In cadrul noului studiu au fost analizate fotografii cu peste 5.500 de copii, cu varste de 9, respectiv 13 ani. Imaginile au fost scanate cu ajutorul unui program care foloseste inteligenta artificiala si care a identificat 200 de puncte (trasaturi) diferite pe fetele lor. Mamele acestora au raspuns la un chestionar privind consumul de alcool in timpul sarcinii si dupa conceptie. O parte dintre femei au spus ca nu au baut deloc alcool cu 3 luni inainte de a ramane insarcinate, altele au renuntat sa mai bea dupa ce au ramas insarcinate, iar un alt grup de mame a consumat alcool atat inainte, cat si in timpul sarcinii.

„Am descoperit o asociere statistica semnificativa intre expunerea prenatala la alcool si forma fetei copiilor de 9 ani. Cu cat mamele au baut mai mult alcool, cu atat mai semnificative erau schimbarile din punct de vedere statistic”, a spus Xianjing Liu, cel care a coordonat studiul.

Trasaturile cele mai evidente, in cazul copiilor expusi la alcool in timpul sarcinii, au fost: nasul ridicat sau scurtat, barbia proeminenta si pleoapa inferioara retrasa.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool preconceptie Alcool gravide Alcool in alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre