Ibuprofenul si paracetamolul ar putea afecta fertilitatea

/ / Modificat: 2018-03-23
Ibuprofenul si paracetamolul ar putea afecta fertilitatea

Expunerea la anumite substante in timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra dezvoltarii fatului, iar aceste efecte nu trebuie sa se manifeste chiar de la nastere, putand sa apara inclusiv tarziu in viata - cum s-ar putea intampla in privinta fertilitatii. De aceea, in timpul sarcinii nici macar cele mai banale medicamente nu trebuie luate fara ca un medic sa stabileasca daca este necesar sau nu.

Iata ce arata studii recente despre doua substante medicamentoase larg raspandite - ibuprofenul si paracetamolul.

Ibuprofenul si fertilitatea

Un studiu citat de publicatia "The Guardian" arata ca ibuprofenul ar putea afecta fertilitatea inca din stadiul intrauterin. Mai exact, daca o femeie este insarcinata cu o fetita si ia in primele trei luni de sarcina ibuprofen, atunci s-ar putea ca aceasta substanta sa reduca numarul de ovule al fetitei - se stie ca fetitele se nasc cu un anumit numar de ovule, care nu se mai modifica pe parcursul vietii. Cercetari anterioare realizate pe rozatoare au sugerat de asemenea ca ibuprofenul si alte calmante ar putea afecta ovarele.

Mai mult, un studiu realizat de catre cercetatori danezi si francezi pe barbati arata ca ibuprofenul ar putea afecta fertilitatea la reprezentantii sexului masculin. Mai exact, substanta ar putea genera probleme la nivelul aparatului reproductiv.

Studiul a avut sub observatie 31 de barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Jumatate dintre acestia au luat 600 mg de ibuprofen de doua ori pe zi, timp de doua saptamani, pe cand cealalta jumatate a primit tablete placebo (care nu au substanta activa).

Analizele ulterioare au scos la iveala faptul ca, la cei care au luat ibuprofen, probabilitatea de a avea probleme testiculare era mai mare. Se pare ca ibuprofenul afecteaza glanda pituitara, care este implicata in producerea de testosteron - principalul hormon masculin.

Ibuprofenul este un antiinflamator, care se vinde fara reteta medicala, si care este folosit pentru tratamentul de scurta durata al durerii, febrei si inflamatiilor. Este deja cunoscut faptul ca, daca este luat pe termen lung, in doze mari, ibuprofenul creste riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral.

Cum poate afecta paracetamolul fertilitatea 

Un studiu aparut in revista "Conexiuni endocrine" - publicatie oficiala a Societatii Europene de Endocrinologie, si citat de publicatia britanica "The Independent", arata ca paracetamolul luat in sarcina ar putea afecta fertilitatea fetilor de sex feminin. Substanta interfereaza cu dezvoltarea aparatului reproductiv; concret, ovarele produc un numar mai mic de ovule.

Anterior, mai multe cercetari au aratat ca paracetamolul luat in sarcina dauneaza aparatului reproductiv la fetii de sex masculin. Iar de curand, o analiza a trei experimente separate, facute pe soareci si sobolani, sugereaza ca acelasi lucru este valabil si pentru fetii feminini. Pentru a fi stabilita o certitudine insa, sunt necesare mai multe cercetari. Pana atunci, este esential ca viitoarele mame sa nu apeleze la paracetamol fara acordul medicului.

Paracetamolul, care poate fi cumparat fara reteta, este cel mai folosit calmant si este luat adesea inclusiv de catre femei insarcinate, indeosebi pentru dureri de cap si pentru a reduce febra.

"In sarcina, orice fel de medicatie trebuie prescrisa numai de catre medicul specialist. Acesta este singurul care poate sa puna in balanta avantajele si dezavantajele pe care le are administrarea unui medicament de orice fel pe timpul sarcinii", a declarat pentru copilul.ro doctorul Andreas Vythoulkas, medic obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.

Paracetamolul a fost legat chiar si de o crestere a riscului de autism si ADHD (tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate), dupa cum sugereaza un studiu realizat de cercetatori din Spania. Potrivit acestei cercetari, baietii ai caror mame au luat paracetamol in sarcina aveau un risc cu 30% mai mare de a avea semne de tulburari din spectrul autist. Totodata, paracetamolul a fost asociat cu risc mai mare de ADHD, atat la baieti cat si la fete.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paracetamol Ibuprofen Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre