Cum se administreaza corect ibuprofenul la copii

/ / Modificat: 2019-11-28
Cum se administreaza corect ibuprofenul la copii

Ibuprofenul este un medicament fara prescriptie medicala care se administreaza pentru a ameliora disconfortul si durerea si pentru a scadea febra. Este un medicament sigur daca este administrat corect. Dar daca este administrat in doze foarte mari, poate face mult rau micutului. O cantitate exagerata de ibuprofen poate cauza probleme la stomac, confuzie si posibile probleme renale. Prin urmare, este important sa stii cum sa administrezi corect acest medicament.

Daca ai indoieli cu privire la modul de a-i da copilului ibuprofen, adresaeza-te medicului sau farmacistului. Nu administra niciodata acest medicament sau oricare altul, unui copil cu varsta sub 2 ani, fara aprobarea medicului.

Sub ce forma se vinde ibuprofenul

Pentru copii, acest medicament este disponibil in suspensii orale sau siropuri, precum si sub forma de tablete masticabile si tablete care se inghit. In unele tari, supozitoarele rectale pot fi achizitionate fara reteta, sub numele de Nurofen.

Cum se administreaza ibuprofenul

Cand administrezi acest medicament, consulta tabelele de dozare pentru a afla doza corecta, in functie de varsta si greutate.

Alte lucruri de retinut:

Verifica data de expirare pentru a te asigura ca medicamentul se mai incadreaza in termen. Daca nu mai este valabil, arunca-l. Varsa medicamentul din recipientul lui in ceva in care copiii sau animalele nu pot fi tentati sa manance, cum ar fi resturi de cafea sau nisip  de pisici. Apoi, pune continutul intr-o punga pe care o arunci la gunoi.

Asigura-te ca micutul tau nu ia alte medicamente care contin ibuprofen. Ibuprofenul este un ingredient care se foloseste foarte des pentru tuse, raceala sau alergii. Daca copilul ia oricare dintre aceste medicamente, consulta medicul sau farmacistul inainte de a-i da mai mult ibuprofen. Supradoza de ibuprofen poate cauza probleme stomacale si / sau intestinale.

Verifica concentratia si doza recomandata. Da-i copilului doza cu picuratorul, seringa sau distribuitorul care vine impreuna cu produsul. Acest lucru este deosebit de important atunci cand se administreaza picaturi concentrate, deoarece concentratia este mai mare decat cea a suspensiilor orale pentru cei mici. Acest lucru te va ajuta sa fii sigur ca ia cantitatea corespunzatoare si ca nu depaseste doza recomandata. Nu folosi niciodata o lingura sau un distribuitor de la alt produs. Tabletele masticabile si comprimatele pentru inghitit nu sunt recomandate copiilor sub 6 ani, deoarece prezinta riscul de asfixiere prin aspiratie.

Cand ii administrezi  copilului  ibuprofen pentru a trata febra, ia in considerare temperatura si varsta acestuia. Daca are 3 luni sau mai putin si temperatura rectala este de 38 ºC sau mai mare, apeleaza la medic sau mergi imediat la camera de garda. Daca cel mic are varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani si are o febra de 39 ° C sau mai mare, consulta medicul pentru a vedea daca este necesar sa-l vizitezi.

Daca copilul scuipa o doza de ibuprofen, asteapta pana se calmeaza si da-i inca una, dar aceeasi cantitate. In cazul in care inghite ibuprofenul si apoi vomita, nu-i da o alta doza pana cand nu trec cel putin 6 ore. Exceptie face pastila, daca o vezi intreaga in varsaturile celui mic.

Administreaza ibuprofenul la fiecare 6 pana la 8 ore, dupa cum este necesar, dar nu-i oferi niciodata copilului mai mult de patru doze in 24 de ore.

  • Daca micutului nu ii place gustul medicamentului, poti incerca un alt produs care are un gust diferit.

Doza de ibuprofen in functie de greutate

Medicii recomanda sa se tina cont de greutatea copilului, si mai putin de varsta, atunci cand se calculeaza cantitatea de medicamente care trebuie administrata. Inainte de a-i da o doza, verifica prospectul pentru a te asigura ca doza si concentratia recomandate se potrivesc cu cifrele din tabel, bazat pe recomandarile medicilor si producatorilor. Dar trebuie sa tii cont si de sfatul medicului. Daca copilul are 2 ani sau este mai mic, consulta doctorul inainte de a lua medicamente. Si suna intotdeauna pediatrul daca ai intrebari sau exista ceva care te ingrijoreaza cu privire la tratamentul cu ibuprofen.

Varsta / Greutate Ibuprofen in picaturi pentru sugari (50 mg / 1,25 ml)

  • Sub 6 luni Consulta-te cu medicul
  • 6-11 luni (6 -8 kg)      1,25 ml
  • 12-23 luni (8 -10 kg)    1.875 ml
  • Varsta / Greutate Ibuprofen picaturi pentru copii (100 mg / 5 ml)
  • 6-11 luni (6-8kg)               Consulta-te  cu medicul pediatru
  • 12-23 luni (8-10kg)            Consulta-te cu medicul pediatru
  • 2-3 ani (11-16kg)              1 lingurita (5 ml)
  • 4-5 ani (16-22 kg)             1½ lingurita (7,5 ml)
  • 6-8 ani (22-27 kg)             2 lingurite (10 ml)
  • 9-10 ani (27-32 kg)           2½ lingurite (12,5 ml)
  • 11 ani (33-43 kg)              3 lingurite (15 ml)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ibuprofen Copii

Articole recomandate

Citeste si despre